Ana Maria Matute wint Cervantes Prijs 2010

De Spaanse schrijfster Ana Maria Matute heeft de Cervantes Prijs 2010 gewonnen. De Cervantes Prijs is de belangrijkste literaire onderscheiding in het Spaanse taalgebied en wordt door de gespecialiseerde media omschreven als de Spaanse Nobelprijs voor de Literatuur.

De 85-jarige Ana Maria Matute is in Barcelona geboren. Ze is pas de derde vrouw die de prijs krijgt, na Maria Zambrano (1988) en de Cubaanse dichteres Dulce Maria Loynez (1992). Aan de onderscheiding is een geldsom van 125.000 euro verbonden.

Het werk van Ana Maria Matute is vertaald in 23 talen. Ze schreef onder meer "'s Nachts huilen de soldaten" (Los soldados lloran de noche). Haar boeken gaan vooral over de kindertijd en het verlies van onschuld, maar ook over de sociale onrechtvaardigheid en de moeilijkheden in de nasleep van de Spaanse burgeroorlog.

De Cervantes Prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1974. Vorig jaar ging de prijs naar de Mexicaanse dichter José Emilio Pacheco. De onderscheiding wordt op 23 april uitgereikt, de sterfdag van Miguel de Cervantes (1616). De auteur van "Don Quichot" wordt beschouwd als een van de grootste Spaanse auteurs aller tijden.