Ashraf Sekkaki staat terecht in Marokko

Vandaag start in Marokko het proces tegen Ashraf Sekkaki (25). De Belg van Marokkaanse afkomst vluchtte twee zomers geleden uit de gevangenis van Brugge. Twee weken later werd hij opgepakt in Marokko. Eergisteren kon hij even ontsnappen uit de gevangenis van Oujda in Marokko. Volgens sommige bronnen is hij even later weer opgepakt, andere bronnen spreken dat tegen.

Op 23 juli 2009 om 17.44 uur landt een helikopter op de binnenplaats van de mannenafdeling van de Brugse gevangenis. Drie gedetineerden springen in de helikopter. Een van de kapers (El Haddouchi) moet wegens plaatsgebrek in de helikopter op de binnenkoer van de gevangenis blijven.

Even later landt de helikopter in een weide in Aalter. De drie ontsnapten carjacken samen met de vrouwelijke kaper een zwarte Mercedes. In Melle zetten ze de bestuurster van de wagen uit de auto. En weg zijn ze.

Ashraf Sekkaki vlucht samen met de zeer beruchte gangster Abdelhaq Melloul-Kahyari (42) en Mohammed Johri (24), op het eerste gezicht een kleine garnaal. Al snel blijkt dat Johri’s liefje, die zich uitgeeft als Kelly Verstraeten, samen met de man die achtergebleven is in de gevangenis een helikopter heeft gecharterd onder het mom van een toeristische rondvlucht.

In de buurt van de gevangenis van Brugge wordt de piloot bedreigd met een wapen en gedwongen te landen op wandelplaats.

Wie is Ashraf Sekkaki?

Sekkaki, ook de ontsnappingskoning genaamd, wordt beschouwd als een van de zwaarste gangsters in ons land. De Marokkaans-Belgische Mechelaar begint op jonge leeftijd aan zijn criminele carrière. Hij belandt al vroeg in de jeugdinstelling in Mol. Daar gaat hij verschillende keren op de loop. Op 16-jarige leeftijd wordt hij uit handen gegeven om als volwassene berecht te worden. Sindsdien is hij niet meer uit gevangenis geweest, tenzij bij ontsnappingen.

Hij is verantwoordelijk voor een hele reeks gewapende overvallen, carjackings en tigerkidnappings, in totaal 16 heel gewelddadige feiten. In 2003 pleegt hij samen met een kompaan een reeks zware overvallen op bankkantoren in heel Vlaanderen, het werk van de zogenoemde Axa-bende.

Gerechtspsychiaters beoordelen Sekkaki als een gewoontemisdadiger die lijdt aan een psychopatische stoornissen. Hij wordt sociaal zeer gevaarlijk bevonden. Bovendien blijkt hij erg intelligent te zijn en iemand die geen schuldbesef ervaart.

Ontsnappen wordt een obsessie

Hij kon verschillende keren ontsnappen uit de jeugdinstelling in Mol. In 2003 ontsnapt hij samen met een kompaan uit gevangenis van Turnhout. Eén jaar later wordt hij gesnapt. Ontsnappen wordt voor Sekkaki een obsessie.

In 2007 wordt Sekkaki geestesziek verklaard, hij wordt geïnterneerd. In de overtuiging dat hij geen perspectief meer heeft, wordt zijn drang om te ontsnappen almaar groter. Hij onderneemt verschillende pogingen. Hij uit vaak doodsbedreigingen aan het gevangenispersoneel en -directie.

Omdat hij zo onhandelbaar is, wordt Sekkaki in 2009 overgeplaatst naar de hoog beveiligde afdeling in Brugge. Na 6 maanden verhuist hij naar de afdeling van de "gewone" langgestraften. Boven die wandelkoer zijn geen helikopternetten gespannen en zo kan Sekkaki op 23 juli vluchten.

De inrekening

Drie dagen na de spectaculaire ontsnapping wordt Abdelhaq Melloul-Kahyari in Brussel opgepakt. Begin augustus wordt Mohammed Johri gevat in Berkane in Marokko, waar hij familie opzocht. Ruim twee weken na de ontsnapping wordt Ashraf Sekkaki opgepakt in Marokko.

Kelly Verstraeten, het liefje van Mohammed Johri blijkt een meisje uit Hoboken te zijn dat zich in 2004 bekeerde tot de islam. Ze werd ontmaskerd door een geluidsopname bij het helikopterbedrijf waar ze eerder een helikopter probeerde te charteren.

Sekkaki staat nu in Marokko terecht voor de helikopterontsnapping. Kelly Verstraeten en vijf anderen werden al veroordeeld tijdens een proces in Brugge.

Machteld Libert

Het proces tegen Sekkaki is onmiddellijk na de start weer uitgesteld. Omdat een van de advocaten van Sekkaki, die er terechtstaat met een medevluchter uit de gevangenis van Brugge en twee handlangers, niet kwam opdagen is het proces meteen uitgesteld naar januari.