Bikini-kandidate raakt niet verkozen

Het heeft niet mogen baten: ook al poseerde de Poolse Katarzyna Szczolek in bikini om haar politieke ambities kracht bij te zetten, toch raakte ze niet verkozen voor de districtsraad van Warschau. "Ik koesterde vooraf weinig illusies dat in het conservatieve Polen massaal zou gestemd worden voor een bikinimeisje", klinkt het enigszins verbitterd.

Szczolek is verbaasd dat ze überhaupt stemmen gekregen heeft, "de mentaliteit van de Polen kennende". "Mensen houden ervan om bedrogen en misleid te worden, ze willen mirakeloplossingen horen, oplossingen die ik niet zou durven te zeggen. Ze worden verblind door mannen in hemd en das, ook al zijn die maar pionnen op een spelbord", aldus de kandidate, die campagne voerde met de slogan "Knap, onafhankelijk en bekwaam".

"Nieuwe fans bijgewonnen"

Ook roept ze op om eindelijk het kiessysteem te veranderen, dat alleen maar in het voordeel van de grote partijen zou spelen: "Ondanks allerlei beloftes is er nog geen wezenlijke verandering merkbaar. Ons kiessysteem blijft nadelig voor kleine en onafhankelijke partijen."

Toch hoopt ze dat bij de volgende verkiezingen Polen iets minder conservatief zal zijn. Haar ervaringen wil ze zeker later nog gebruiken.

Over de wereldwijde respons op haar campagne is Szczolek dan weer uiterst tevreden. Ze haalde de media in onder meer Groot-Brittannië, de VS, Chili en Peru."Ik kan het mediasucces van mijn campagne niet ontkennen. Ik heb zeker nieuwe fans bij gewonnen", besluit Szczolek, die onder de artiestennaam "Sara May" aan een muziekcarrière werkt.

lees ook