Bonden AB InBev voeren actie in Hoegaarden

Bierbrouwer AB InBev ontkent niet dat sommige werknemers na een arbeidsongeval alternatief werk uitvoeren, maar de keuze ligt uiteindelijk bij de werknemer zelf. Vanmorgen voerden de vakbonden van AB InBev actie in Hoegaarden. Volgens de bonden moeten mensen die een arbeidsongeval hebben gehad, soms toch komen werken.

Om een signaal te geven, werden tientallen actievoerders ingepakt in zwachtels. Maar de werknemers worden niet verplicht om dat werk te doen, zegt woordvoerder van AB InBev Karen Couck.

"Wij willen uiteraard dat de persoon met een arbeidsongeval alle tijd krijgt om te herstellen. Maar als de arbeidsgeneesheer en de behandelende arts het eens zijn dat er alternatief werk kan gebeuren, dan stellen we de vraag wel aan onze medewerker, maar dan is het aan de werknemer zelf om te beslissen. We zetten hen niet onder druk", aldus Couck. AB InBev betreurt de actie van de vakbonden vanmorgen. Volgens de woordvoerster was er al een afspraak om samen een oplossing te zoeken.

"Als iemand zijn been breekt, moet hij thuis rusten"

De vakbonden voerden vanmorgen actie aan de poorten van de brouwerij in Hoegaarden. Mensen die een arbeidsongeval hebben gehad, moeten soms toch komen werken en dat kan niet, volgens Luc Gysemberg van de christelijke vakbond.

"Dit gaat te ver en we zijn er al meer dan een jaar over aan het onderhandelen met de werkgever. Als iemand zijn been breekt, moet hij thuis rusten. Het kan niet zijn dat zo iemand naar de onderneming wordt gehaald om onnozel werk te verrichten", aldus Gysemberg.

"Dat gaat puur om de cijfers, de bonussen en de targets, maar ook om de verzekeringspremies zo laag mogelijk te houden", luidt het. De bonden klagen ook dat het sociaal overleg de laatste maanden moeilijk verloopt.