De 7 partijen gaan opnieuw onderhandelen

De zeven partijen hebben groen licht gegeven om voort te onderhandelen op basis van de tekst van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A, foto). Onderhandelingen starten vanaf morgen per taalgroep.

Vanmiddag kregen de zeven onderhandelende partijen, die al maanden over het communautaire luik onderhandelen, de tekst van het compromisvoorstel van bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A). Het was afwachten of ze bereid zouden zijn om de nota als basis voor verdere gesprekken zouden aannemen.

Vande Lanotte heeft zijn compromisvoorstel vanmorgen tijdens een lang onderhoud nog eens afgetoetst bij N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Op die manier hoopte hij een afwijzing van zijn tekst te vermijden. Naar verluidt zijn de zaken met dat gesprek in een stroomversnelling gekomen. Nu hebben ook het CDH, Ecolo, Groen!, de SP.A en CD&V zich bereid verklaard om voort te gaan met de onderhandelingen.

In het compromisvoorstel heeft Vande Lanotte het alleen nog maar over de financieringswet en de bevoegdheidsoverdrachten. Brussel-Halle-Vilvoorde komt nog niet aan bod, Vande Lanotte wil de kar naar verluidt in geen geval overladen.

Vande Lanotte pêndelt tussen de taalgroepen

De bemiddelaar zal nu beginnen te onderhandelen per taalgroep en soms ook onder vier ogen met de kopstukken. Donderdag zou hij de Franstalige partijen zien, vrijdag de Nederlandstalige.

Vande Lanotte zou de komende weken pendelen tussen beide taalgroepen. Na twee tot drie weken moet duidelijk zijn of er een akkoord in zit. Als dat zo is, dan krijgt PS-voorzitter Elio Di Rupo de kans om een regering te vormen. Als het mislukt, dan zouden er ergens in februati verkiezingen komen.