Het verhaal van Junior Kabunda en zijn kompaan

Vandaag start in Brussel het assisenproces tegen de nu 20-jarige Junior Kabunda en zijn kompaan. Junior Kabunda staat terecht voor drie moorden en een poging tot moord, de tweede beschuldigde moet zich maar voor één moord verantwoorden. Hoewel het ene moorddossier eigenlijk niets te maken heeft met de tweede zaak worden ze toch gelijktijdig behandeld voor het assisenhof en dat is toch vrij uitzonderlijk.
Advocaat van Kabunda, Gabie-Ange Mindana

Het ene dossier gaat over de roofmoord op de bekende Israëlische pianist Benjamin Rawitz. Op 16 augustus 2006 overvielen Junior Kabunda en zijn vriend de pianist voor de deur van zijn appartement in de buurt van de Zavel in Brussel. Ze wilden ervandoor gaan met de oude Honda Civic van de pianist en de auto verkopen om aan geld te raken.

Junior Kabunda was op dat moment nog maar 16 jaar, zijn kompaan 2 jaar ouder. De 2 jonge Afrikanen sloegen Rawitz het hoofd in en sleepten hem naar de kelder van zijn appartement. Daar werd de pianist later dood teruggevonden. De 2 reden weg met de auto, kregen een ongeluk en vluchtten te voet verder. Ondanks camerabeelden van hun vlucht en allerlei sporen duurt het anderhalf jaar voor de daders gevonden worden.

De twee beschuldigen elkaar

Begin maart 2008 worden Junior Kabunda en zijn kompaan aangehouden, ze bekennen de feiten maar proberen de verantwoordelijkheid voor de dood van de pianist in elkaars schoenen te schuiven.

De meerderjarige vliegt in de gevangenis en de jeugdrechter stuurt Junior Kabunda naar de gesloten jeugdinstelling van Kasteelbrakel. Drie dagen na zijn aanhouding bevalt zijn 2 jaar jongere liefje van hun dochter Anaïs.

Bedrogen door vriendin?

De jonge vader gedraagt zich voorbeeldig in de jeugdinstelling en mag al snel de weekends doorbrengen bij zijn vriendin en hun dochter. Het liefje van Junior Kabunda woont met haar dochtertje bij haar eigen grootmoeder, in Sint-Lambrechts-Woluwe.

In de zomer van 2009 raakt Junior Kabunda ervan overtuigd dat zijn vriendin hem bedriegt terwijl hij zijn weekdagen in de jeugdinstelling doorbrengt. Na een terloopse opmerking van zijn vriendin begint hij zelfs te denken dat hij niet de echte vader van zijn dochtertje zou zijn.

Op zaterdag 19 september gaat zijn vriendin naar een verjaardagsfeestje van een klasgenoot en ze blijft er overnachten. Junior moet op zijn dochter van anderhalf jaar oud passen, want de grootmoeder van zijn liefje is er ook niet. Maar hij dumpt zijn dochtertje bij zijn broer om zelf te kunnen uitgaan. En hij ziet zijn vriendin wandelen met een andere jongen.

Situatie ontspoort opnieuw

Wanneer hij in de vroege uurtjes met zijn dochtertje in Sint-Lambrechts-Woluwe arriveert, krijgt hij ruzie met de grootmoeder.

In een vlaag van razernij verkracht hij de vrouw waarna hij haar wurgt. Als zijn dochtertje kort daarna begint te huilen en hij haar niet tot bedaren krijgt, verstikt hij haar. Hij verstopt beide lichamen (foto: mars om de slachtoffers te herdenken).

Wanneer zijn vriendin thuiskomt, probeert hij haar te wurgen. Ze verliest het bewustzijn en hij laat haar voor dood achter. Als de vrouw bijkomt, kan ze de politie alarmeren en die kan Junior Kabunda nog diezelfde avond inrekenen.

Primeur

Op het assisenproces wordt vandaag alleen de jury samengesteld, de eerste procesdag is pas maandag. Dat is een gevolg van de hervorming van de assisenprocedure waarbij de juryleden niet meteen worden ondergedompeld in het proces, maar eerst een beetje wegwijs gemaakt worden in de assisenprocedure. Dit is één van de eerste processen waar dit nieuwe systeem nu wordt toegepast.

Het proces zal 3 weken duren. Junior Kabunda zal wellicht schuldig worden bevonden, de vraag is alleen welke straf hij zal krijgen. De 2 moorddossiers worden gelijktijdig behandeld, maar hij kan maar één straf krijgen. Het wordt belangrijk voor welk feit hij de zwaarste straf krijgt want die straf zal het worden, die straf zal dan gelden voor alle feiten.

Sofie Demeyer