Knokke-Heist wil buurtwinkels steuntje geven

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gaat een aantal panden kopen om er buurtwinkels en cafés te huisvesten. De huurprijzen in de kustgemeente liggen zo hoog dat die uit het straatbeeld verdwijnen.

Het gemeentebestuur wil jonge mensen helpen die een zaak willen starten. Nu verdwijnen slagerijen, bakkerijen, vis- en groentewinkels uit de badplaats omdat de huurprijs van commerciële panden heel hoog ligt. Buurtwinkels zijn belangrijk om de straten levendig te houden, zegt burgemeester Leopold Lippens (foto).

"Nu zijn het bijna allemaal kleding- en schoenenwinkels die sluiten om zes uur, dat vind ik een beetje triest", aldus nog de burgemeester.

Knokke-Heist zal een aantal gelijkvloerse verdiepingen van appartementsgebouwen aankopen via het autonoom gemeentebedrijf voor stadsontwikkeling. De huurprijs zal lager liggen dan op de privémarkt omdat de gemeente haar investering maar op de lange termijn wil terugverdienen.