Negen aanhoudingen na antiterreuracties

De zeven mannen die gisteren in Antwerpen zijn opgepakt bij een antiterreuractie, zijn allemaal aangehouden. Ook in een ander onderzoek, in Brussel, zijn twee mensen aangehouden.

De zeven mannen in Antwerpen zouden plannen gehad hebben om een aanslag te plegen in België. Erg concreet waren die plannen nog niet. Via een website (foto) zouden ze geld en moslimmannen hebben geronseld voor de strijd in Tsjetsjenië.

In een ander onderzoek naar radicale moslims, in Brussel, zijn na de huiszoekingen van gisteren twee mensen aangehouden. De anderen konden na verhoor naar huis. De operatie in Brussel was onder meer gericht tegen een Belgisch islamitisch centrum in Molenbeek. Het onderzoek spitst zich toe op het ronselen van fondsen en rekruten voor moslimterreurgroepen in Irak en Afghanistan.

Ook de drie mannen die in Amsterdam, in Nederland, werden opgepakt, blijven aangehouden. België vraagt aan Nederland om hen uit te leveren. De drie verzetten zich daartegen. Een speciale rechtbank zal moeten beslissen of ze worden uitgeleverd.

"Men is er niet zomaar ingevlogen"

In totaal zijn bij de twee acties in Antwerpen en Brussel gisteren 22 mensen opgepakt. André Vandoren, de topman van het Centrum voor Dreigingsanalyse, weerlegt intussen de kritiek dat de politie te snel en zonder veel aanwijzingen actie ondernam.

"Ik denk dat we moeten afwachten wat de resultaten zullen zijn", zegt Vandoren. "Maar ik zou geen gevoel willen laten bestaan dat men er zomaar ingevlogen is."

"Eén zaak wil ik ook klaar en duidelijk stellen: het is in geen geval een anti-islamoperatie", voegt Verdoren eraan toe. Men mag ook niet vergeten dat de radicalen dikwijls maar een kleine minderheid van sommige groeperingen vertegenwoordigen."