Ook twee burgerdoden op Koreaans eiland

Bij de Noord-Koreaanse aanval op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong zijn ook twee burgers omgekomen. Dat brengt het totaal aantal doden op vier. De Verenigde Staten zeggen Zuid-Korea intussen alle steun toe.

Eerder was al bekend geraakt dat bij de aanval twee Zuid-Koreaanse soldaten om het leven waren gekomen. De lichamen van de twee burgers werden ontdekt door de kustwacht, die de ruïnes doorzocht van de huizen die vernietigd werden. Bij de 18 gewonden zijn er ook drie burgers. 

In de havenstad Incheon komen intussen de eerste mensen aan die het eiland ontvlucht zijn. Meer dan 500 eilandbewoners werden opgewacht door ongeruste familie en vrienden.

Het Zuid-Koreaanse leger blijft intussen in de hoogste staat van paraatheid, al ziet het er niet meteen uit dat het tot een nieuwe militaire confrontatie zal komen. Noord-Korea heeft  zijn zuiderbuur er wel opnieuw van beschuldigd het schiereiland op de rand van een oorlog te brengen door "onverantwoorde militaire provocatie" en door het terughouden van humanitaire hulp.

Partners

De Verenigde Staten hebben na de aanval nog eens hun volledige steun uitgesproken voor Zuid-Korea.  President Obama heeft telefonische contact gehad met zijn Zuid-Koreaanse collega Lee Myung-bak. Volgens Obama is en blijft Noord-Korea een serieuze bedreiging voor de landen in de regio.

Hij benadrukte dat als het tot een confontatie zou komen met Pyongyang de VS en Zuid-Korea bij elk militair antwoord zullen samenwerken.

De twee landen kondigden ook aan er een nieuw gezamenlijk zeemanoeuvre van hun strijdkrachten op het programma staat.  De manoeuvres voor de westkust van Zuid-Korea zullen vier dagen duren en beginnen zondag. De oefening was al lang voor de "onuitgelokte artillerieaanval" van gisteren  gepland, maar ze demonstreert de sterkte van de alliantie tussen beide landen, zeggen de twee landen.

Het militaire machtsvertoon zou tot nieuwe spanningen kunnen leiden. Er wordt immers gespeculeerd dat het Noord-Koreaanse bombardement werd uitgelokt door eerdere manoeuvres nabij de maritieme grens tussen de twee landen die door Pyongyang niet wordt erkend.

"Conflcit niet laten escaleren"

China roept de beide Korea's intussen op tot kalmte en terughoudendheid.  Peking wil dat de twee landen zo snel mogelijk met mekaar praten om het conflict niet te laten escaleren.

Het gaat om de eerste officiële reactie van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op de beschieting van het Zuid-Koreaanse eiland. "China neemt dit incident zeer ernstig op en drukt zijn medeleven en spijt uit over het verlies van levens en bezit", aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

In tegenstelling tot de andere internationale reacties vermijdt Peking wel om de schuld voor het incident bij Noord-Korea te leggen. Ook in de officiële media wordt Noord-Korea gespaard.