S.M.A.K. koopt schilderij van Michaël Borremans

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent heeft een schilderij van Michaël Borremans aangekocht. Doorgaans zijn de werken van onze grote Belgische schilders te prijzig geworden voor de budgetten van Belgische musea en privéverzamelaars. De raad van bestuur van S.M.A.K. in Gent keurde de aankoop definitief goed.

S.M.A.K. heeft bevestigd dat het schilderij "Unicorn" van Michaël Borremans wordt aangekocht. Het is al het derde schilderij van de Belgische schilder in de collectie van het museum in Gent.

"Ik ben een heel blij man. Het is tien jaar geleden dat wij een schilderij van een belangrijke Belgische kunstenaar hebben kunnen verwerven", meldt  artistiek directeur Philippe Van Cauteren. En de reden is eenvoudig: Borremans, Tuymans, De Cordier, enz. worden te duur voor onze verzamelaars en musea en dus moeten die noodgedwongen afhaken. "Zowel Frank De Maegd, directeur van Zeno X Gallery en Michaël Borremans zijn bijzonder genereus geweest,” vertelt een enthousiaste Van Cauteren.

Het museum kon daardoor het werk "Unicorn" (2010, olie op doek, 36 x 33 cm, foto boven) aankopen. Het toont de rug van een gehavende pop waarvan de linkerschouder door het kader wil dringen.

"Unicorn" is het derde schilderij dat het S.M.A.K. kan verwerven. In 1996 kocht het museum "Sad girl" (olie op doek, 52 x 45,6 cm). Vier jaar later werd "The fruit basket" (olie op doek, 35x40 cm, foto) aangekocht en werd de collectie aangevuld met vijf tekeningen.

“Bedoeling is dat we op lange termijn nog werken van Borremans proberen te kopen zodat we binnen onze grote collectie een aantal solopresentaties kunnen organiseren. We kunnen dat nu al doen rond Marcel Broodthaers, Panamarenko, Joseph Buys, Arte Povera als beweging en vergeet niet dat het S.M.A.K. wereldwijd de grootste verzameling bezit van Mark Manders. En daar willen wij Gentenaar Borremans heel graag aan toevoegen. En misschien – maar dat is luidop dromen – moeten we ook denken aan het archief van Michaël zodat het kan ontsloten worden voor ernstig wetenschappelijk onderzoek. Want dat is ook een taak van het museum: via minutieus onderzoek de geschiedenis schrijven.”

Philippe Van Cauteren schikt de foto’s van de drie schilderijen van Michaël Borremans (°1963) in chronologische volgorde: “Kijk eens hoe prachtig je de stijl van Michaël ziet evolueren. "Sad girl" uit 1996, dat is nog geen echte Borremans, maar vier jaar later bij "The fruit basket" voel je de eigenheid van Michaël kriebelen, hij voelt waar hij naartoe wil, hij is onderweg, en dan nu - onze aankoop - "Unicorn" dat is de zo eigen en herkenbare stijl van Borremans.”

Zware investering voor S.M.A.K.

Michaël Borremans behoort bij de financiële toppers op de Belgische markt. De zes nieuwe werken van de kunstenaar die tot eind november te zien waren bij Zeno X Gallery werden allemaal gekocht door buitenlandse musea en verzamelaars.

Van de stad Gent krijgt het S.M.A.K. dit jaar 127.000 euro voor de aankoop van nieuwe werken. Dit bedrag wordt door de vzw S.M.A.K. verhoogd tot 200.000 euro. En dan is er nog de vzw Vrienden van het S.M.A.K. die in samenspraak met de directie een eigen aankoopbeleid voert.

Tegen 2015 wil Philippe Van Cauteren dit budget opkrikken naar een half miljoen euro. Over de prijs en de modaliteiten van de aankoop van "Unicorn" van Michaël Borremans wensen de betrokkenen geen toelichting te geven.

Yves Jansen