Spanning bij Belgische gevangenen in Tilburg

De Belgische gedetineerden in de Willem II-gevangenis in Tilburg blijven het regime mensonwaardig vinden. Bovendien krijgen ze geen begeleiding voor hun latere terugkeer in de maatschappij, zeggen ze.

Sinds februari van dit jaar zitten 500 landgenoten in de Nederlandse gevangenis. Binnenkort wordt beslist of dat aantal met 150 omhoog gaat. Als dat gebeurt, zo zegt een woordvoerder van de gevangenen, dan dreigt er een opstand te ontstaan.

De gedetineerden klagen over een gebrek aan sportmogelijkheden, slecht eten en een slechte bezoekregeling. Maar vooral het gebrek aan vooruitzichten voor een reïntegratie in de maatschappij weegt zwaar. Er is nauwelijks hulp als ze hun straf hebben uitgezeten, klinkt het. "We worden nu nog eens extra door Justitie veroordeeld".

Volgens de getuigenis van een gevangene die anoniem wil blijven, is er al een unit kort en klein geslagen en heeft er een gevangene zichzelf in brand gestoken.