Verdriet en vreugde bij giraffen Planckendael

In dierenpark Planckendael in Mechelen is giraf Maji overleden, ze werd net geen 26 jaar. Maji sukkelde al even met haar gezondheid na een valpartij.

Maji leefde 22 jaar van haar leven in gevangenschap. Tot 2008 verbleef ze in het giraffenverblijf in Zoo Antwerpen, maar toen verhuisde ze met haar gezin naar een groter verblijf in Planckendael. Ze kreeg in totaal 6 kalfjes, waarvan een deel ook in de dierentuin woont.

Goed nieuws kwam er wel van giraf Barbie (kleine foto), de dochter van Maji. Die blijkt drachtig van haar tweede jong, een opsteker voor het Europese kweekprogramma waaraan Planckendael meewerkt. "Deze giraffen zijn bedreigd en lijken erg op de zeer bedreigde Niger-giraffen", klinkt het. "Daarvan blijven wereldwijd slechts 200 dieren over".