Vlaams Belang zet Debie en Seyns uit partij

Vlaams Belang heeft Bart Debie en Valérie Seyns uit de partij gezet wegens ongepaste reacties op Facebook over de ziekte van Marie-Rose Morel. Dat heeft de partij vanmiddag bekendgemaakt. "Onaanvaardbaar en de partij onwaardig", klinkt het.

Gisteren raakte bekend dat de ziekte van Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel verergerd is. Morel lijdt aan baarmoederkanker en heeft nu ook uitzaaiingen in de hersenen.

Valérie Seyns, de partner van De Bie, schreef op haar Facebookpagina "vraagt zich af of het einde nu werkelijk in zicht is. Laat ons hopen!". Bart De Bie voegde daaraan toe: "Leg de champagne maar al koud!". Volgens Debie ging die commentaar helemaal niet over Morel, maar over een toegekende bouwvergunning voor het schoonheidssalon van de partner van Debie.

Een uitleg die de partijtop niet kon overtuigen. "Ik heb het Facebookdossier onderzocht", zegt voorzitter Bruno Valkeniers (kleine foto). "We hebben klaar en duidelijk gezegd dat dit niet kan. Spotten met menselijk lijden kan niet, en is deze partij onwaardig."

"We kunnen en willen niet veroorloven dat daar enige ondubbelzinnigheid over bestaat. Facebook is een openbare ruimte, men moet zich daar gedragen. Gezien het ontbreken van elk draagvlak binnen de partij hebben we dit besluit genomen. Het had ook geen zin om daar tot het volgende partijbestuur op te wachten. Als voorzitter moet ik een beslissing nemen op basis van rationele argumenten en niet op basis van buikgevoel."

Debie schreeuwt onschuld uit en haalt uit naar Vanhecke

Bart Debie zelf betreurt de beslissing van de partijtop en benadrukt nog eens dat de hele kwestie niets te maken had met Marie-Rose Morel. "Ik stel vast dat volgens de theorie van de partijtop er tijdens de ziekte van een partijlid, niemand nog heuglijk nieuws in de privésfeer mag vieren, want dat kan allemaal dubbelzinnig zijn", zegt Debie in "Vandaag" op Radio 1.

Volgens Debie hebben de Facebookberichten te maken met goed nieuws over een bouwvergunning. Hij zegt dat hij dat ook kan bewijzen.

Hij haalde ook nog eens uit naar voormalig partijvoorzitter Frank Vanhecke, die de kat de bel had aangebonden. Volgens Debie misbruikt Vanhecke de ziekte van Marie-Rose Morel om tweedracht in het Vlaams Belang te zaaien.

Vanhecke was gisteren geschokt na het lezen van de berichten en eiste dat de partij stappen zou ondernemen tegen Debie. Hij dreigde ermee zelf Vlaams Belang te verlaten als er niets zou gebeuren.

"Ik hoop dat Valkeniers nu even consequent is tegenover Vanhecke", zegt Debie. "Die heeft in het recente verleden in verschillende interviews uitgehaald naar de partijtop. Bovendien stort hij ook geen deel van zijn loon als europarlementslid meer door aan de partij, wat nochtans verplicht is volgens de statuten. Ik vraag me af of Valkeniers nu ook Vanhecke zal buitengooien."

Het is overigens niet de eerste keer dat Debie op die manier in opspraak komt. Toen bekend raakte dat Morel kanker had, schreef hij op zijn Facebookpagina: "It's a beautiful day." Debie is daar destijds zwaar voor aangepakt.

De Bie werd in 2008 nog veroordeeld

Debie, ooit nog Antwerps gemeenteraadslid, had wel geen enkel politiek mandaat meer. In 2008 werd Debie veroordeeld voor machtsmisbruik, buitensporig geweld, vervalsing van pv's en inbreuken op de racismewetgeving omdat hij als agent zijn boekje te buiten was gegaan bij een arrestatie. Hij verloor toen ook voor 5 jaar zijn politieke rechten.

Het is nog niet duidelijk of hij zijn ontslag nu zal aanvechten. "Ik heb de documenten en de argumentatie van mijn ontslag nog niet ontvangen. Of ik stappen onderneem, houd ik in het midden." Intussen poste Debie wel de boodschap "OK VB, we zien elkaar in de rechtbank" op zijn Facebookpagina.