Zware rellen met koptische christenen in Egypte

Bij rellen in Egypte tussen de oproerpolitie en duizenden koptische christenen is één dode gevallen, en raakten minstens 35 mensen gewond - 15 betogers en 20 leden van de ordediensten. 133 mensen zijn aangehouden.

De betogers gooiden met stenen en molotovcocktails, de politie antwoordde met traangas. De kopten vormen een grote minderheid in het overwegend islamitische Egypte. Ze zouden goed zijn voor 10 procent van de 80 miljoen inwoners. De kopten zijn woedend omdat ze geen kerk mogen bouwen in een wijk van de hoofdstad Caïro.

Het is voor hen alweer een bewijs dat ze stelselmatig gediscrimineerd worden, in de overheidsdiensten en in de rechtbanken. De regering maakt het vergroten of vernieuwen van kerken erg moeilijk.

Het nieuwe geweld verhoogt de spanning tussen christenen en moslims. Die staken vorige week nog het huis van een koptisch gezin in brand na geruchten over een flirt tussen de zoon van het gezin en een moslimmeisje.