17e-eeuwse poort nekt ijzerdieven in Herselt

De politie van de zone Zuiderkempen heeft drie personen opgepakt op verdenking van verschillende metaaldiefstallen in Herselt. De diefstal van een antieke gietijzeren poort leidde tot hun arrestatie.

De politie kwam de daders op het spoor tijdens het onderzoek naar de diefstal van een deel van een 17e-eeuwse gietijzeren poort, dat op 6 november werd gestolen aan het domein van de Prins de Merode in Herselt. Het onderzoek leidde de politie naar een schroothandelaar, waar net op dat moment een 25-jarige man kwam aangereden met een aanhangwagen vol gestolen oud ijzer.

De man, die in Herselt verblijft, werd samen met de twee andere personen die bij hem in de wagen zaten voor verhoor overgebracht naar het commissariaat. Hij is geen onbekende voor het gerecht. Een van de twee anderen, een 35-jarige man uit Zoerle-Parwijs, werd eveneens aangehouden. Later kwam daar ook nog een 41-jarige man uit Herselt bij.

De verdachten legden bekentenissen af en verder onderzoek wees uit dat ze in een week tijd zowat 2.700 kilo aan oud ijzer hebben binnengebracht bij een handelaar uit Aarschot. Het was bij diezelfde handelaar dat de politie de 25-jarige man en zijn handlanger dinsdag aantrof.

In totaal worden de verdachten gelinkt aan vier verschillende diefstallen in Herselt. Ze verschenen gisteren voor de onderzoeksrechter in Turnhout die hen heeft aangehouden op verdenking van diefstal.