2 pesters ontslagen bij Arcelor Mittal in Gent

Bij staalbedrijf Arcelor Mittal in Gent zijn 2 werknemers ontslagen omdat ze een man een jaar lang zwaar hebben gepest. "We tolereren dit niet. De pesters werden om dringende redenen ontslagen, zonder opzegtermijn of vergoeding", zegt Jan Cornelis, woordvoerder van het bedrijf.

De pesters hadden leidinggevende taken, de ene was meestergast en de andere ploegbaas van het slachtoffer. Een jaar lang hebben ze een man zwaar gepest. Zo bonden ze hem volgens de krant Het Laatste Nieuws vast op een jeep en reden ze het bedrijf rond. Hij werd uitgescholden en beschimpt. Hij werd ook gedwongen om zijn broek uit te doen en de pesters schreven schunnige teksten op zijn achterwerk. De 2 werden in oktober ontslagen.

"Het waren collega's van hem die aan de alarmbel trokken. Luttele dagen later werden de 2 pesters ontslagen om dringende reden, zonder opzegtermijn of vergoeding. Zo'n zaken dulden we niet", zegt Jan Cornelis, woordvoerder van de Gentse tak van het bedrijf in "De ochtend" op Radio 1.

"Dit is een groot bedrijf, hier werken 4.700 mensen. Enkele jaren geleden hebben we ook iemand moeten ontslaan wegens pesten. We begrijpen dat mensen die gepest worden bang zijn om er met iemand over te praten. Maar we willen iedereen aanmoedigen om alert te zijn als zulke zaken bij collega's gebeuren."

"Sensibiliseringscampagne én extra inspecties"

De pesterijen bij Arcelor Mittal komen er amper een week nadat ook al een zwaar geval van pesterijen aan het licht is gekomen in het bedrijf MACtac in Soignies, in Henegouwen. Hoe kan het dat zoveel mensen op het werk worden gepest? Volstaat de wet niet om het fenomeen te bestrijden?

"Er bestaat een regelgeving in verband met pesten op het werk", zegt Benoit Lannoo, woordvoerder van de bevoegde minister van Werk Joëlle Miquet (CDH). "Die regelgeving zou ook kunnen werken, maar die wetgeving moet daarvoor wel eerst bekend zijn." Volgens Lannoo zijn de regels laagdrempelig, maar onvoldoende bekend bij slachtoffers en/of getuigen.

"Minister Milquet is daarom gaan samenzitten met de administratie en de Inspectie Welzijn op het Werk om eventueel een nieuwe sensibiliseringscampagne op te zetten, gekoppeld aan extra inspecties", aldus nog Lannoo.