“Eiland is een soort spookstad geworden”

De schade op het door Noord-Korea beschoten eiland Yeongpyeong is enorm. Zo kon VRT-correspondent Tom Van de Weghe ter plaatse aanschouwen. Hij zag ook dat er veel Zuid-Koreaanse troepen aankomen op het eiland, terwijl de bewoners angstig vertrekken.

Tom Van de Weghe zag enorme schade op het eiland. "Het is hier een soort spookstad met heel veel uitgeblakerde huizen, inslagen van granaten en hulpdiensten die nog volop bezig zijn met evacuaties", zo laat hij weten. "De meeste inwoners zijn aan het inpakken en verlaten het eiland."

"Eilandjes worden minilegerbasissen"

Zuid-Korea heeft aangekondigd extra troepen te sturen naar vijf eilanden in de Gele Zee, vlak bij Noord-Korea. Die zijn bedoeld om de eilandjes op de grens militair beter te kunnen beschermen, zo zegt de Zuid-Koreaans president Lee Myung-bak.

Van de Weghe zag op Yeongpyeong inderdaad soldaten aankomen. "Op de veerboot zaten heel veel militairen. En de komende dagen zullen er nog veel meer gezonden worden." Toch stelt dat de inwoners blijkbaar niet gerust, want die verlaten massaal het eiland. "De mensen zijn niet blij met de komst van de soldaten, ze voelen zich niet geholpen en willen weg", zegt de VRT-journalist. "Velen zijn bang dat er nog incidenten gaan volgen."

Volgens Van de Weghe zijn de extra troepen bedoeld om de Noord-Koreanen te imponeren. "Al die eilandjes worden minilegerbasissen", zegt hij. "Uiteraard is dat met de bedoeling de Noord-Koreanen af te schrikken."