"Tilburg aangehaald als voorbeeldgevangenis"

Volgens ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) voldoet de Nederlandse gevangenis waar 500 Belgische gedetineerden hun straf uitzitten aan alle voorschriften. Daarmee reageert de minister op een klacht van een van de Belgische gedetineerden.

Een Belgische gevangene had gisteren getuigd op de Nederlandse regionale zender Omroep Brabant. Hij verklaarde dat de omstandigheden in de Willem II-gevangenis in Tilburg mensonwaardig zijn en dat er te weinig begeleiding is voor een latere terugkeer in de maatschappij.

Ontslagnemend minister De Clerck (foto) weerlegt die kritiek. Hij zegt dat verschillende mensen de gevangenis hebben gecontroleerd en goed bevonden. Het zou onder meer gaan om de Directie Gevangeniswezen en de vakbonden.

De Clerck is momenteel in Istanbul om er de Europese Raad bij te wonen waar het gevangenisbeleid wordt besproken. Daar wordt volgens De Clerck de gevangenis van Tilburg als positief voorbeeld genoemd.