Al 30 doden na onrust in sloppenwijken van Rio

Sinds dinsdagavond zijn bij rellen tussen drugsbendes en de politie in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro al 30 doden gevallen. De Braziliaanse politie heeft vandaag zelfs tanks ingezet tegen de drugsbendes in de sloppenwijken.

De aanstokers van het geweld zouden opereren vanuit een gevangenis in Rio. De politie heeft daarom afgelopen nacht een tiental van hen overgeplaatst naar gevangenissen ver buiten de stad. Ze zouden de opdracht hebben gegeven om bussen en auto's in brand te steken en politiebureaus te beschieten.

De Braziliaanse politie heeft de grote middelen ingezet tegen het geweld in de sloppenwijken. Meer dan 1.000 politieagenten zijn de afgelopen dagen zo'n 30 sloppenwijken binnengetrokken (foto). Vandaag heeft de militaire politie zelfs zes tanks laten aanrukken in een van de probleemwijken.

De politie probeert al jaren greep te krijgen op de drugsbendes in Rio, maar met weinig succes. Het geweld van de laatste dagen zou een reactie zijn op de oprichting van een nieuwe politie-eenheid, die als doel heeft de vrede te bewaren in de favela's.

De overheid probeert de sloppenwijken die in de buurt van de meest toeristische regio's liggen, te vrijwaren van de gewapende drugsbendes, vooral met het oog op het WK Voetbal in 2014 in Brazilië en de Olympische Spelen in 2016 in Rio zelf. Door de vele politieacties is het verhandelen van drugs daar moeilijker geworden. Daarom zijn veel bendes uitgeweken naar het noorden van de stad, waar ze hun krachten bundelen tegen de politie. De toeristische delen van Rio de Janeiro blijven voorlopig gespaard van drugsgeweld.