Al Maliki mag Iraakse regering vormen

De Iraakse president Jalal Talabani heeft premier Nouri Al Maliki gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Dat zou een einde moeten maken aan de acht maanden oude politieke crisis in het land.

Al Maliki (links boven) krijgt nu 30 dagen om een coalitie te bouwen met sjiieten, soennieten en Koerden. Dat lijkt niet gemakkelijk, maar er zijn intussen onderlinge akkoorden gesloten die nu moeten worden uitgevoerd. Het ziet er nu toch naar uit dat er -acht maanden na de verkiezingen- toch een regering in de maak is.

Bij die verkiezingen is de sjiietische Rechtsstaatpartij van Al Maliki teruggevallen tot de tweede plaats. Al Iraqiyya, een eerder soennitische lijst aangevoerd door de seculiere sjiiet en ex-premier Iyad Allawi (op de foto boven rechts), is de grootste partij geworden, maar kon in het overwegend sjiitische land geen meerderheid vormen.

Pogingen van Al Maliki om dan met het andere grote sjiitische blok aan te pappen, leidden dan ook weer tot geen resultaat. Onlangs heeft Al Maliki dan een akkoord gesloten met Allawi, waardoor de weg openligt naar een nieuwe regering. Al Maliki zou dan premier blijven, maar Al Iraqiyya zou wel belangrijke ministerposten krijgen.

Vreemd genoeg is het geweld tijdens de politieke crisis in Irak eerder afgenomen. Er zijn nog steeds aanslagen tussen etnische en religieuze groepen, maar niet meer op het niveau van eerder. De Amerikaanse troepen hebben de meeste operaties overgedragen aan het Iraakse leger en worden geleidelijk teruggetrokken.

Toch zal de nieuwe regering het niet gemakkelijk hebben om Irak economisch verder op te bouwen. Zowat 95% van de inkomsten van het land komen nog altijd uit de uitvoer van olie. Die productie is weliswaar fors gestegen, maar er is dringend nood aan een betere infrastructuur en meer bedrijven om mensen aan het werk te krijgen.