Amerikanen krijgen punthoofd van rotondes

In ons land worden we dagelijks geconfronteerd met rotondes op de baan, maar in de Verenigde Staten is de bevolking niet meteen vertrouwd met dit verkeersfenomeen. Op de weinige rotondes die er toch staan, wordt er gesakkerd en gefoeterd. En verkeerd gereden.

De Verenigde Staten tellen ongeveer 2.000 rotondes, heel weinig in vergelijking met een aantal Europese landen. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er ruim 30.000 rotondes aangelegd. Maar de VS maakt langzaamaan de achterstand goed, want de laatste jaren duiken er alsmaar meer rotondes op in het straatbeeld. En dit tot ongenoegen van de lokale bevolking die op de rotondes niet goed weten van welk hout ze pijlen moet maken.

Volgens ooggetuigen die in de buurt van een rotonde wonen, wachten Amerikanen veel te lang met oprijden. De auto’s die toch op de rotonde terechtkomen, staan er vaak stil om de aankomende auto’s voorrang te verlenen. Nog volgens ooggetuigen van een recent aangelegde rotonde in de Amerikaanse staat Wisconsin, rijden bestuurders weleens in tegenovergestelde richting de rotonde op.

Dat er protest de kop opsteekt bij de aanleg van een nieuwe rotonde, is een open deur intrappen. In Pennsylvania is de bevolking ongerust dat een lokaal stoplicht plaats moet ruimen voor een rotonde. “Ik voorspel heel wat moeilijkheden”, zegt John Horstick in “The New York Times”. De man is eigenaar van een restaurant in de buurt en een petitie tegen de aanleg van de rotonde wordt er gretig verspreid.

De Amerikaanse automobilist vreest voor een stijging van het aantal ongelukken, terwijl onderzoek aantoont dat rotondes veiliger zijn dan kruispunten. “De ongelukken die toch gebeuren, zijn veelal minder ernstig”, zegt Anne McCartt van een werkgroep van verkeersveiligheid.

lees ook