Apothekers falen met zelfgemaakte medicijnen

Drie kwart van de medicijnen die door apothekers zelf worden bereid, voldoen niet aan de normen. Dat zegt de consumentenorganisatie Test-Aankoop, die een onderzoek uitvoerde bij 40 apothekers.

Test-Aankoop stuurde voor zijn onderzoek 10 fictieve patiënten naar 40 apothekers met een voorschrift voor een magistrale bereiding tegen ontstekingen en allergieën. Magistrale bereidingen zijn bereidingen van medicijnen door de apotheker zelf, omdat de medicijnen niet in de handel verkrijgbaar zijn of omdat ze afgestemd worden op de individuele behandeling van de patiënt.

Uit het onderzoek van Test-Aankoop is echter gebleken dat 29 van de 40 onderzochte stalen niet aan de normen van de Europese Farmacopee voldeden, het officiële handboek voor apothekers. De onderzoekers vonden fouten in het zogenoemde gemiddelde gehalte, de gehaltespreiding en de gewichtsspreiding. Volgens Yvette Sorgelose, zelf apotheker (en geslaagd in de test), komt dat doordat veel apothekers niet precies genoeg te werk gaan met de dosering.

"In meer dan de helft van de stalen bleek te weinig van de actieve stof te zitten", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop, "waardoor het geneesmiddel niet of minder werkzaam is". In een aantal andere gevallen was er dan weer te veel van de actieve stof. Bij bereidingen moet de dosis echter correct zijn, zeker bij bereidingen voor kinderen. Sommige stoffen kunnen in een iets te hoge dosis namelijk giftig zijn.

Test-Aankoop vraagt daarom dat apothekers de bereidingen meer zouden uitbesteden, zoals in Nederland het geval is. Het voordeel van de uitbesteding is dat de patiënt kwaliteit krijgt en een betrouwbare, correcte bereiding. Het voordeel voor de apothekers is dat ze niet moeten investeren in dure, noodzakelijke apparatuur of in dure opleidingen, besluit Mechels.

Gebrekkige informatie, correcte prijzen

Test-Aankoop klaagt ook de gebrekkige informatie aan bij veel apothekers. Op slechts 1 van de 40 verpakkingen van de magistrale bereidingen stonden alle wettelijk verplichte gegevens. Zo moet het etiket onder meer de samenstelling en de vervaldatum aangeven. Op 11 verpakkingen ontbrak de vervaldatum. Ook de gegevens van de apotheek, de arts en de patiënt moeten worden vermeld.

De wachttijden voor de bereiding van het product en de aangerekende prijs konden dan wel weer bij alle apothekers op goedkeuring van Test-Aankoop rekenen.