Belgische arbeidsmarkt doorstaat crisis

Volgens een Europees rapport heeft de Belgische werkgelegenheid de crisis goed doorstaan. In het eerste kwartaal van 2011 zouden er weer meer banen bij komen in de Europese Unie. Duitsland spant de kroon.

Momenteel zijn er nog 23 miljoen werklozen in de Europese Unie, dat is een kleine 10 procent van de actieve beroepsbevolking. Dat aantal stabiliseert en zou moeten afnemen vanaf begin 2011. Dat zegt de Europese Commissaris voor Werkgelegenheid Laszlo Andor.

Andor was vol lof over de Belgische werkgelegenheid. Die heeft de crisis goed doorstaan dankzij haar flexibiliteit, klinkt het. Zo leidde onder meer de invoering van de tijdelijke werkloosheid tot minder ontslagen. Op het vlak van werkgelegenheid deden alleen Oostenrijk en Duitsland het even goed of beter. Spanje, Ierland en Portugal waren de slechtste leerlingen van de klas.

Ook op het vlak van werkgelegenheid is Duitsland de locomotief van de Europese Unie. Het aantal werkende Duitsers staat weer op het niveau van voor de crisis. De Duitse minister van Economie Rainer Brüderle (foto) blaakte dan ook van zelfvertrouwen in het Duitse parlement. "We consumeren weer, we investeren weer en de mensen kunnen zich weer wat veroorloven", klonk het.