EU wil jaarlijkse stresstest voor banken

De Europese Commissie wil vanaf begin 2011 jaarlijkse stresstests uitvoeren op de grote Europese banken. Dat moet de twijfels over de financiële gezondheid van de instellingen wegnemen.

Enkele maanden geleden heeft de EU naar Amerikaans voorbeeld stresstests opgelegd aan 91 grote Europese banken. Dat moest een duidelijk beeld geven van de financiële gezondheid van die instellingen.

In de praktijk werd via simulaties getoetst hoe die banken zouden standhouden tegenover een veelheid van tegenslagen en crises. Uiteindelijk slaagden slechts vijf Spaanse, een Duitse en een Griekse bank niet voor de test.

Opvallend was wel dat de Ierse banken wel slaagden en het zijn nu net die instellingen die aan de basis liggen van de huidige financiële crisis in de eurozone.

EU-commissaris voor Interne Markt Michel Barnier wil nu vanaf begin 2011 jaarlijkse stresstests voor de banken houden. Wel wil hij de methode van die simulaties verfijnen in samenwerking met de Europese toezichthouders.

In Belgiê werden toen Dexia en KBC onderworpen aan die stresstest en die slaagden, net als BNP Paribas en ING in eigen land overigens.