Europa verbiedt zuigflessen met bisphenol A

De Europese Commissie gaat begin volgend jaar de productie en verkoop van zuigflessen die bisphenol A bevatten in de hele Europese Unie verbieden. Bisphenol A is een omstreden stof die men terugvindt in allerlei plastics voor voedings- middelen.

Bisphenol A wordt gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een kunststof die in heel wat producten wordt gebruikt, zoals cd's en dvd's, maar ook in voedingsverpakkingen in blik en karton en voorwerpen voor in de microgolfoven. Het wordt ook gebruikt voor in zuigflesjes voor baby's.

In Frankrijk, Denemarken, Canada en Australië zijn zuigflessen met bisphenol A al langer verboden. De stof is omstreden omdat ze bij opwarming kan vrijkomen en zo in voedingsmiddelen kan terechtkomen. Volgens sommige onderzoeken heeft bisphenol A een schadelijk effect op de gezondheid, al is niet duidelijk hoe groot het risico is.

In ons land heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) eerder al aangeraden het gebruik van de zuigflessen te vermijden. Ook Kind & Gezin en de Hoge Gezondheidsraad waarschuwden al voor de eventuele gevaren. De blootstelling van jonge kinderen aan BPA kan best zoveel mogelijk vermeden worden, oordeelt de raad. "Deze aanbeveling geldt in het bijzonder voor zuigflessen, de opwarming van eetverpakkingen en instrumenten op basis van bisphenol A."

Tegenwoordig zijn de meeste zuigflesjes die bij ons op de markt zijn, al BPA-vrij. Zij zijn gemaakt uit glas of uit polypropyleen.

lees ook