Franstaligen overlegden met Vande Lanotte

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft samengezeten met de Franstalige partijen voor een eerste overlegronde over zijn nota. Voor dat overleg hadden de PS, het CDH en Ecolo eerst nog samen vergaderd over een "eerste analyse" van de tekst.

Zoals bekend gaat Vande Lanotte per taalgroep overleggen, nadat de zeven partijen die tot nu toe betrokken waren bij de onderhandelingen (N-VA, CD&V, SP.A, Groen!, PS, CDH en Ecolo, red.) ermee akkoord waren gegaan om op basis van het voorstel van Vande Lanotte voort te onderhandelen. Om 14 uur beten de Franstaligen de spits af, maar om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, zaten ze eerst apart bijeen op het hoofdkwartier van de PS.

Bij het begin van de vergadering met Vande Lanotte in de Senaat zei PS-voorzitter Elio Di Rupo dat een akkoord mogelijk is. Maar het zal niet eenvoudig zijn en er is tijd voor nodig, waarschuwde hij. "Johan heeft groot werk gedaan. De onderhandelingen kunnen nu beginnen. Laten we dus het maximale doen om ze te doen slagen."

Ook CDH-voorzitter Joëlle Milquet en Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux gaan ervan uit dat er een akkoord in zit. Javaux wees er wel op dat de Franstaligen van plan zijn om nog heel wat amendementen in te dienen. "De nota vormt een basis voor onderhandelingen, maar er is nog werk aan de winkel om een evenwicht te vinden. Dat kan nog dagen en weken duren," aldus Javaux.

Na afloop van de vergadering was te horen dat de Franstaligen Vande Lanotte een aantal vragen hebben gesteld ter verduidelijking. Zo ontbreekt in de nota een bijlage over de concrete berekening van de financieringswet. Sommigen wilden ook meer duidelijkheid over de link met de begroting en eisten extra dingen voor Brussel. "Er zullen weken nodig zijn", klonk het.

Morgen zijn de Vlaamse partijen aan de beurt. De bemiddelaar is van plan een aantal sessies na elkaar af te werken, zonder daarbij een echte timing naar voren te schuiven. "Hij werkt stap voor stap", luidt het.

De Croo: "Financiële problemen beginnen zich op te stapelen"

Voor Open VLD, dat niet mee aan de onderhandelingstafel zit, gaan de communautaire onderhandelingen veel te traag vooruit. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo maakt zich zorgen over de financiële gevolgen van de politieke impasse. "Tot nu toe heeft die politieke crisis ons als land niets gekost, maar je ziet wel dat de problemen zich beginnen op te stapelen", weet De Croo.

"Je ziet nu vandaag ook dat een buitenlandse krant (de Britse krant The Guardian, red.) suggereert dat ons land in het vizier zou zijn van de financiële markten. Dat moet niet zo zijn, maar daarvoor moeten wij dat argument van de tafel vegen en we kunnen dat doen door te tonen dat er wel onderhandelingen zijn die vooruitgaan."