Geluid in bioscoopzalen geregeld te luid

Het geluid van films overtreft in sommige bioscopen de aanvaardbare geluidsnormen. Dat blijkt uit metingen van het VLATI (Vlaamse vereniging tinnitus en hyperacusis) en het Radio 1-programma "Peeters & Pichal". Tijdens de film "Inception" waren er pieken tot 118 decibel.

De 16-jarige Celestine liep 8 weken geleden een geluidstrauma op tijdens het bekijken van de film "Inception". Ze kreeg medicatie van de dokter en werd 5 dagen opgenomen in het ziekenhuis. De hyperacusis kan nog verbeteren bij Celestine, maar de tinnitus (de piep in de oren) zal nooit verdwijnen. Ze heeft ook 15% gehoorverlies dat ze niet zal kunnen recupereren.

"Peeters en Pichal" deed gisterennamiddag een test tijdens een vertoning van "Harry Potter and the deathly hallows".  De geluidssterkte liep op bepaalde momenten op tot ver boven 90 dB (een geluid dat vergelijkbaar is met dat van een straaljager of een drilboor). Een geluid van 118 dB is vergelijkbaar met dat van een startend vliegtuig of een kettingzaag.

De bioscopen zijn zich bewust van het probleem. "Kinepolis maakt zich er bijzonder druk over en we beseffen dat we een zware verantwoordelijkheid dragen", zei Bob Claeys op Radio 1. "Zo'n 10 maanden geleden zijn we, nadat we gemerkt hadden dat meer mensen het geluid eerder te luid vonden, begonnen met het stiller te zetten." Kinepolis benadrukt wel dat metingen voor interpretatie vatbaar zijn en goed gekaderd moeten worden. Geluidspieken zijn volgens de bioscoop telkens kortstondig.

Politici werken naar verluidt aan een norm voor een maximale geluidssterkte in bioscoopzalen. De limiet voor geluid op de werkvloer is momenteel 80 dB.