Gennez: "Verregaande punten in de nota"

Volgens SP.A-voorzitster Caroline Gennez is de inhoud van de nota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) wel redelijk verregaand. "Iedereen moet durven springen", zegt ze. Vandaag begint Vande Lanotte te onderhandelen per taalgroep op basis van zijn compromisvoorstel.

Gisteren gaven de 7 partijen groen licht om voort te onderhandelen op basis van het voorstel van de bemiddelaar. Maar meteen klonk het onder meer bij de N-VA en bij het CDH ook dat er nog flink wat amendementen komen. Gennez stelt die terughoudendheid in vraag in "Terzake", want volgens haar bevat de nota wel verregaande hervormingen. "Iedereen zal moeten springen. De vraag is of men dúrft akkoorden te maken", zegt ze.

"Het voorstel is een begin van een oplossing. Het is evenwichtig en bestrijkt het hele speelveld. De nota gaat ver op het vlak van onder meer justitie en werkgelegenheid. Maar Johan Vande Lanotte heeft ook een volledig nieuw model voor de financieringswet uitgetekend", zegt Gennez. "Daar zit een nieuw solidariteitsmechanisme in. De federale overheid wordt versterkt, maar elke overheid krijgt ook meer verantwoordelijkheid voor het eigen beleid."

"Het voorstel is natuurlijk niemands partijprogramma. Maar na 165 dagen is het tijd om een versnelling hoger te schakelen", vindt Gennez. Ze wil zich niet uitspreken over wat er moet gebeuren als de onderhandelingen toch mislukken.

"Sociale zekerheid niet op het spel zetten"

"Als de sociale zekerheid opnieuw op het spel wordt gezet, dan verlaat de PS de onderhandelingen." Dat heeft PS-kopstuk Laurette Onkelinx (kleine foto) gisterenavond gezegd in een toespraak voor de Brusselse leden van de PS.

Onkelinx zei dat de sociale zekerheid geconfronteerd wordt met verschillende uitdagingen, onder meer door de vergrijzing en de economische crisis. "Het hindert me niet dat er verschillende benaderingen zijn in Vlaanderen, Wallonië en Brussel", zei ze in haar toespraak. "Maar we willen de sociale zekerheid op het federale niveau behouden. Er moeten voldoende middelen zijn om de uitdagingen het hoofd te bieden. Als de sociale zekerheid opnieuw op het spel wordt gezet, dan verlaat de PS de onderhandelingen."