Hoofdverdachten Wemmel weigeren mee te werken

De twee hoofdverdachten van de drievoudige moord in Wemmel weigeren voorlopig elke medewerking met het gerecht. De twee mannen van Afrikaanse afkomst zijn gisteren opgepakt in een voorstad van Parijs. Het parket heeft deze voormiddag meer uitleg gegeven.

Op zondag 14 november werd in Wemmel een gezin vermoord. De overvallers gingen ook aan de haal met de auto's van het gezin. In totaal werden drie mensen vermoord: een advocaat, zijn vrouw en zijn 21-jarige zoon. Een vierde slachtoffer, de vriendin van de zoon, overleefde de overval. Zij kon een beschrijving geven van de daders, die zich als autokopers voordeden.

De politie kon vorige week een van de gestolen wagens opsporen in Luxemburg. De bestuurder ervan werd opgepakt door de Luxemburgse politie. Het gaat om een man met de Belgische nationaliteit die nog niet bekend was bij het gerecht.

Twee jongemannen van Afrikaanse afkomst

Gisteren werden de twee hoofdverdachten opgepakt in Parijs. Het gaat om twee mannen (28 en 30 jaar) van Afrikaanse afkomst. De ene heeft de Belgische en de andere de Congolese nationaliteit. Een van de twee is bekend bij de Franse autoriteiten. Hij werd er eerder veroordeeld voor verkrachting.

Ze werden gearresteerd in Sainte-Geneviève-des-Bois, een voorstadje van Parijs. Ze zaten er ondergedoken bij de familie van een van de twee verdachten. Maar uiteindelijk zijn ze op straat opgepakt.

Volgens Jean-Marc Meilleur van het Brusselse parket weigeren ze tot nu toe beiden verklaringen af te leggen. Maar er zijn voldoende aanwijzingen tegen hen. Zo is er in een voortuintje in de buurt een wapen gevonden van hetzelfde kaliber als het wapen dat bij de moorden is gebruikt. Het onderzoek zal nog moeten uitmaken of het om hetzelfde wapen gaat.

Over het motief voor de moorden bestaat nog geen duidelijkheid. "We menen te weten dat de daders zich hebben aangeboden als mogelijke kopers van de wagen die de advocaat had te koop gesteld", aldus Meilleur, "maar of ze daarheen zijn gegaan met de bedoeling die mensen te doden, dan wel dat het ter plekke uit de hand is gelopen, dat weten we nog niet."

Wachten op de uitlevering

De politie is de twee verdachten op het spoor gekomen op basis van de verklaringen van de vriendin van de zoon. Dankzij die identificatie heeft de politie het telefoonverkeer van de verdachten kunnen onderscheppen. Bovendien kwam de politie meer op het spoor na de arrestatie van de verdachte in Luxemburg.

Het is nu wachten op de uitlevering van de twee verdachten. Er zijn intussen twee speurders van de gerechtelijke politie van Asse in Parijs. Ook de derde verdachte, die in Luxemburg is opgepakt, moet nog worden uitgeleverd. Die verzet zich daartegen, maar uiteindelijk zullen ze alle drie naar ons land komen.