Levend en wel na 50 dagen dobberen op oceaan

Drie jongeren uit de Tokelau-eilanden in de Stille Oceaan zijn na 50 dagen ronddobberen op zee levend en wel opgepikt door een schip. Ze waren op drift geraakt met een klein aluminium bootje na een sportevenement. Alle hoop om ze nog levend terug te vinden, was al opgegeven.

De jongens, twee van 15 jaar en een van 14, verdwenen na een jaarlijks sportevenenement op 5 oktober. Na hun verdwijning werd een grote zoekactie opgestart door de Nieuw-Zeelandse luchtmacht. Die had geen succes en dus werd de hoop om ze nog levend terug te vinden, opgegeven. Er werd zelfs een herdenkingsdienst georganiseerd.

Gisterennamiddag werd hun bootje dan toch opgemerkt door een schip dat op tonijn aan het vissen was. De jongens hadden vrijwel al die tijd moeten overleven van het beetje regenwater dat ze konden opvangen. Ook hadden ze een keer een vogel kunnen vangen.

Volgens de scheepsjongen van het reddende schip zijn de jongens in "verbazingwekkend goede gezondheid". Toch werden ze bij aankomst op de Fiji-eilanden opgenomen in het ziekenhuis met ernstige zonnebrand en uitdrogingsverschijnselen.