Minister van Defensie in Seoel stapt op

In Zuid-Korea heeft minister van Defensie Kim Tae-young ontslag genomen. Hij heeft veel kritiek gekregen wegens de "lauwe" reactie op de recente Noord-Koreaanse aanval. Seoel stuurt intussen meer troepen naar de eilandjes nabij Noord-Korea.

Minister Kim had vanochtend nog een bezoek gebracht aan Yeongpyeong, het eiland dat eerder zwaar beschoten werd door het communistische  Noord-Korea. Daarbij zijn er twee militairen en twee burgers omgekomen.

Bij zijn terugkeer in Seoel bood Kim zijn ontslag aan aan president Lee Myung-bak en die heeft dat ontslag aanvaard. Na het zinken van het Zuid-Koreaanse marnieschip Cheonan in maart had Lee het ontslag van Kim nog geweigerd.

De publieke opinie in Zuid-Korea is echter woedend en vindt dat Defensie veel te lauw gereageerd heeft in het recente conflict. Zo zou Noord-Korea 190 granaten hebben afgevuurd op Yeongpyeong en schoten de Zuid-Koreanen 80 keer terug. Er werden ook gevechtsvliegtuigen gestuurd, maar die zouden niet ingezet zijn.

Minister Kim zegt dat hij geen totale oorlog in Korea wou en daarom terughoudend heeft gereageerd, maar velen beschouwen dat als een teken van zwakte.

Zuid-Koreaanse troepen naar de eilandjes

Intussen heeft Zuid-Korea extra troepen gestuurd naar vijf eilandjes voor de Noord-Koreaanse kust. Die moeten nieuwe aanvallen ontraden. Dit weekend zouden er in de regio ook gezamenlijke maneuvers gehouden worden tussen het Zuid-Koreaanse en het Amerikaanse leger.

De VS hebben daarvoor het vliegdekschip USS George Washington en zijn escorte vanuit de basis in Japan gestuurd. Dat is een duidelijk teken aan de wand voor Noord-Korea. De VS hebben sowieso al een permanente strijdmacht van 26.000 militairen in Zuid-Korea.

Noord-Korea noemt die oefeningen en de versterkingen op de eilandjes "provocaties" en dreigt met nieuwe vergeldingsaanvallen.

Zeegrens in Gele Zee blijft betwist

Na de Koreaanse Oorlog in 1953 is de frontljn doorheen het schiereiland bevroren tot de grens tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea.

De eilandjes in de Gele Zee, ten westen van Korea, kwamen in handen van Zuid-Korea, ook al liggen ze vlak bij de Noord-Koreaanse kust. De Verenigde Naties hebben die zeegrens, de Northern Limit Line (NLL), aanvaard, maar Noord-Korea niet. Dat heeft sindsdien tot heel wat incidenten geleid. In maart is een Zuid-Koreaans marineschip, de Cheonan, daar tot zinken gebracht, wellicht door een Noord-Koreaanse torpedo. Daarbij zijn 46 opvarenden omgekomen.

Met de recente spanningen zou Noord-Korea zijn eis tot herziening van de zeegrens willen opvoeren. Waarnemers zien vooral ook banden met de opvolgingskwestie in Noord-Korea. Wellicht is dat land ook wrevelig over het grote prestige dat Zuid-Korea onlangs te beurt viel als gastheer van de G20-top.