Nederland wil arrestatie collaborateur

Nederland heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige collaborateur en oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber. Die is na de oorlog naar Duitsland gevlucht.

Volgens het Simon Wiesenthal Center is de nu 88-jarige Klaas-Carel Faber een van de laatst overgebleven nazi-oorlogsmisdadigers.

Tijdens de bezetting was hij lid van de Nederlandse SS en maakte hij deel uit van een "Sonderkommando" dat jacht maakte op verzetsleden en andere dissidenten tegen het naziregime. Hij zou ook deel hebben uitgemaakt van een executiepeloton in het Nederlandse concentratiekamp Westerbork.

Na de oorlog werd Faber opgepakt en in '47 veroordeeld tot de doodstraf. Die werd later omgezet in levenslang, maar in '52 vluchtte hij uit de gevangenis en vond een onderkomen in Duitsland. Omdat hij als gewezen SS'er de Duitse nationaliteit had verkregen, weigerde dat land om Faber uit te leveren.

Nu heeft Nederland dus gebruikgemaakt van een Europees arrestatiebevel. De huidige Duitse regering zou die vraag nu wel in overweging willen nemen, gezien de ernst van de feiten. Ook Israël heeft Duitsland gevraagd om Faber uit te leveren aan Nederland.