Stembustest voor Ierse regering

In het Ierse district Donegal South West wordt vandaag een tussentijdse verkiezing gehouden. Daardoor komt de nipte meerderheid van de regering van premier Brian Cowen nog verder in het gedrang.

De zetel is al 18 maanden vacant sinds parlementslid Pat Gallagher verkozen werd in het Europese Parlement. De oppositie vond dat belachelijk lang en dwong via een rechtbank een tussentijdse verkiezing af.

Gallager behoorde tot Fianna Fail, de partij van premier Brian Cowen, maar het is vrijwel zeker dat die zetel nu in handen komt van een van de oppositiepartijen. De kandidaat van de radicale Sinn Fein zou iets voorliggen op de gematigde Fine Gael.

Hoe dan ook zal de toch al erg krappe meerderheid van Cowen in het Ierse parlement verzwakt worden. Cowen kan nu nog rekenen op 77 zetels van zijn eigen Fianna Fail, van de groenen en een progessieve democraat. Ook twee voormalige leden van Fianna Fail en twee onafhankelijken stemmen doorgaans mee met de regering, al is dat niet gegarandeerd.

Zeker nu niet, want Cowen wil een fors bezuinigingsplan doorvoeren, iets wat zelfs in eigen rangen op verzet stuit. Wellicht stevent Ierland dan wel af op vervroegde verkiezingen en dat te midden van een zware financiële crisis.