Van Dale focust op verdwenen woorden

Van Dale brengt het Modern verdwijnwoordenboek uit, een woordenboek dat vol woorden staat die nog amper gebruikt worden, zoals hoerenkater, pantoffelregiment, aamborstigheid en zwijmelgeest.

Al deze woorden waren ooit gewoon Nederlands. Nu zijn ze uit de omgangstaal verdwenen en komen ze hooguit nog in historische documenten voor. "Een papieren woordenboek is ook eindig", zegt Ruud Hendrickx, VRT-taaladviseur en hoofdredacteur van Van Dale. "Als je nieuwe woorden opneemt, moet je er een aantal schrappen en dan kies je die woorden die uit de gewone omgangstaal verdwenen zijn."

In het Van Dale Modern verdwijnwoordenboek beschrijft Ton den Boon 750 verdwenen woorden en uitdrukkingen die in de 20e eeuw definitief uit ons taalgebruik zijn verdwenen. Ook de context waarin de woorden vroeger gebruikt werden, wordt beschreven.

De oorzaak waarom bepaalde woorden uit het taalgebruik verdwijnen, is dubbel. In de meeste gevallen moest een woord zijn plaats afstaan aan een synoniem. Zo is nachtloopster bijvoorbeeld vervangen door straathoertje. Maar het gebeurt ook dat het object of gebruik waaraan gerefereerd wordt, zelf verdwijnt.