Voor het eerst sneeuwvlokken in Vlaanderen

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen is het vanmorgen beginnen te sneeuwen. De eerste winterprik hinderde hier en daar de ochtendspits. Ook de volgende dagen blijft het koud winterweer.

Vanmorgen vroeg begon het eerst in West- en Oost-Vlaanderen te sneeuwen, daarna volgde ook in het centrum van het land winterse neerslag. 

De ochtendspits verliep daardoor moeizamer dan normaal. Iets voor 9 uur stond er bijna 300 kilometer file. "Bij sneeuwbuien rijden mensen trager en houden ze meer afstand", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Twee ongelukken, op de E40 tussen Gent en Brussel en op de E19 tussen de Nederlandse grens en Antwerpen, veroorzaakten ook extra hinder.

In de namiddag is het in West-Vlaanderen opnieuw beginnen sneeuwen. Hier en daar zijn het hevige sneeuwbuien. In het Brugse zijn er enkele ongevallen gebeurd op gladde wegen, alleen met blikschade.

Ook aan de oostkust liggen de wegen er hier en daar glad bij door felle hagelbuien. Er zijn twee wagens overkop gegaan: een in Wenduine en een in De Haan, dicht bij Zuienkerke. Telkens raakte de bestuurder lichtgewond.

Ook de volgende dagen houdt de winterprik nog aan. Het wordt koud winterweer met kans op een plaatselijke sneeuwbui. Het wordt ook erg koud, met overdag temperaturen rond het vriespunt.