Wie slaat na millimeterwinst de deur dicht?

De meeste Vlaamse krantencommentatoren geloven niet echt in de slaagkansen van de nieuwe onderhandelingen onder leiding van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A). Voor hen lijkt het vooral uitstel van executie.

"Kleine stap vooruit maar we zijn er nog lang niet." Met die pastiche op de eerste maanwandeling vertolkt Dirk Castrel in Gazet van Antwerpen de argwaan die er bij waarnemers blijft heersen over de mogelijkheid om alsnog een federale regering te vormen. 

Willen praten is één, de zeven partijen konden niet anders. Want bij een totale breuk volgen er verkiezingen. "En wie de stekker uittrekt krijgt de zwartepiet." Vande Lanotte moet nu beginnen met een aartsmoeilijke pendeldiplomatie. Hoe krijgt hij de Franstaligen uit hun egelstelling? Hoe kan de PS een stuk regionalisering van de personenbelasting slikken? Castrel acht een akkoord smeden nog tien keer moeilijker dan te slagen in bemiddeling.

In De Tijd doet Wim Van de Velden meesmuilend over het hoerageroep in de Wetstraat. "Er is nu zelfs al sprake van een akkoord als partijen zeggen dat ze bereid zijn te praten over een niet-bindend voorstel." Niet-bindend, daar draait het om. Vande Lanotte heeft wel het engelengeduld van een Dehaene aan de dag gelegd.

Maar hoe ver staat hij? Samen rond de onderhandelingstafel, da's al van 3 september geleden. Zucht, zucht Van de Velden. Stapje na stapje gaat hij door. En al komt er een akkoord over de financieringswet en de overheveling van een stuk personenbelasting, dan ligt daar nog de 40 jaar oude zweer: Brussel-Halle-Vilvoorde. En een gat van 22 miljard. Van de Velden blijft nuchter: de bemiddelaar wint tijd om pas volgend jaar nieuwe verkiezingen te houden.

Anders dan in het openingartikel, waarin Vande Lanotte nu al een nee krijgt, schrijft commentator Bart Sturtewagen in De Standaard "millimeter per millimeter". Maar ook hij vraagt zich af of het om meer gaat dan een tactiek van de partijen die weten dat verkiezingen met de dag waarschijnlijker worden.

Als er een nieuwe onderhandelingsronde komt, dan zou dat een formidabele stap zijn. Alleen: dan is er nog geen akkoord. Sturtewagen prijst de doodsverachting en het titanenwerk van Vande Lanotte. Er is tijd tot na Nieuwjaar gewonnen. "De winst in deze uitputtingsoorlog wordt niet meer in kilometers, maar in millimeters uitgedrukt".

Erik Donckier stelt de retorische vraag in Het Belang van Limburg: "Wie slaat de deur dicht?" Niemand weet wat er in de nota staat, maar eigenlijk is de teneur goed bekend: Vande Lanotte gaat veel minder ver dan het minimum wat de N-VA en zelfs CD&V eiste, en de Franstaligen staan alweer op hun achterste poten. "Het mag duidelijk zijn. Er is een nota." Praten willen ze, akkoorden sluiten niet.

Het Laatste Nieuws is wat gemoedelijker. De zeven partijen krijgen "de herkansing", vindt Luc Van der Kelen. De kansen liggen fiftyfifty. Vooral dankzij de radicale discretie van de bemiddelaar. Er gaat nu onderhandeld worden zoals het hoort: zakelijk, technisch. Iedereen zal nu kleur moeten bekennen, want "een tweede herkansing komt er niet meer".
 

Marie-Rose Morel

Het Nieuwsblad en De Morgen gaan dieper in op het gerommel binnen Vlaams Belang.

De ruzies binnen de partij verwonderen Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad niet. Voor één keer heeft Frank Vanhecke een slag gewonnen tegen Filip De Winter, maar de partij kon moeilijk anders dan Bart Debie en zijn vriendin aan de deur te zetten na smakeloze uitspraken over de terminaal zieke Marie-Rose Morel. Vlaams Belang moet "alstublieft niet te verrast doen over de brutaliteit van Debie. Ook als Antwerps politiecommissaris verlegde hij al grenzen".

De reacties op Facebook over de ziekte van Morel getuigen volgens Yves Desmet van De Morgen op de ingesteldheid en de misselijkmakende mentaliteit van een aantal mensen die verantwoordelijke posities innemen binnen Vlaams Belang. "Dit is een zoveelste slag voor een partij die zichzelf stilaan aan het kapotmaken is. Op weg naar haar graf heeft Morel ook haar partij terminaal gemaakt", analyseert Desmet.