Zonne-energiesector luidt de alarmbel

De zonne-energiesector waarschuwt in een open brief voor een verlies van 10.000 banen als de Vlaamse regering bij haar beslissing blijft om de subsidies voor zonnepanelen versneld af te bouwen.

Op 12 november maakte de Vlaamse regering bekend dat de subsidies voor de groenestroomcertificaten vanaf april 2011 drastisch omlaag zullen gaan. Voor wie al zonnepanelen geïnstalleerd heeft, verandert er niets.

De fabrikanten van zonnepanelen reageerden toen al verbolgen, maar nu zetten ze hun kritiek kracht bij door de publicatie van een open brief waarin wordt gewaarschuwd voor het verlies van 10.000 banen of, zo luidt het in de brief, "het equivalent van 5 keer Opel Antwerpen". De sector pleit voor een meer geleidelijke afbouw van de subsidies.

"Zonnepanelen overgesubsidieerd"

In "Terzake" op Canvas heeft Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) gereageerd op de open brief. De minister zegt dat zonnepanelen overgesubsidieerd zijn in het verleden en dat die subsidies doorgerekend worden aan particulieren en bedrijven.

Volgens Van den Bossche blijft een investering in de toekomst nog steeds rendabel met een "rendement van minstens 10 procent". "De prijs van zonnepanelen is ook gehalveerd ondertussen. Dan is het logisch dat ook de subsidies naar beneden gaan", besloot Van den Bossche.