"Alles gedaan om de activiteiten te behouden"

Voor het eerst sinds het begin van het sociaal conflict bij geldtransporteur Brink’s heeft iemand van de directie van het bedrijf gereageerd. Hij zegt in een interview met de krant L’Echo dat het bedrijf "er alles aan heeft gedaan om de activiteiten te behouden".

Willem-Jan Candel, commercieel directeur voor Nederland en België en aangesteld als "crisiswoordvoerder", zegt dat de directie van Brink’s verkeerd werd voorgesteld. "De publieke opinie beschouwt ons als bandieten en er wordt gezegd dat we het kapitalisme op z'n Amerikaans vertegenwoordigen. Dat doet pijn", aldus Candel. “Wij zijn een respectabel bedrijf, we hebben alles gedaan om de activiteiten in België te behouden."

Candel ontkent met klem dat het de bedoeling was om het tot een faillissement te laten komen. "De voorstelling dat we het vertrek uit de Belgische markt georganiseerd zouden hebben, klopt niet. Als we echt het faillissement wilden, waren er andere manieren." Om die bewering te staven, wijst hij erop dat er tussen 2006 en 2008 15,7 miljoen euro werd geïnvesteerd in België.

Op de vraag of Brink’s niet te vroeg het faillissement aangevraagd heeft, antwoordt Candel dat “alle andere mogelijkheden uitgeprobeerd waren met vakbonden en overheden”.

Wijziging statuut was kwestie van "eerlijke concurrentie"

De staking begon toen de directie van Brink’s het statuut van de werknemers wilde wijzigen van bediende naar arbeider. Volgens de woordvoerder was dat nodig om te kunnen concurreren met andere bedrijven in de sector. “Onze concurrent (G4S, red.) werkt met het arbeidersstatuut. Om historische redenen is dat bij ons het bediendestatuut. We willen dat beide spelers met hetzelfde statuut werken." Door dat duurdere statuut verloor de onderneming belangrijke klanten, merkt Candel nog op.

Op het onderzoek naar fraude wil hij niet reageren. De vroegere directie wordt namelijk beschuldigd van misbruik van vennootschapsgoederen. “Dat probleem wordt geregeld door onze advocaten”, luidt het.

Lees hier het volledige interview in L'Echo.