"Bouwpromotor zet op papier dat hij me belde"

Bart Debie, die eergisteren uit Vlaams Belang werd gezet na dubieuze opmerkingen op Facebook, zegt dat hij een schriftelijk bewijs heeft dat de berichten op Facebook geen verband houden met de ziekte van Marie-Rose Morel. Debie zal ook een klacht indienen tegen Frank Vanhecke, de vorige voorzitter van Vlaams Belang.

Dinsdag raakte bekend dat de ziekte van Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel verergerd is. Valérie Seyns, de partner van Debie, en Debie (foto) zelf schreven vreugdevolle commentaren op hun Facebookpagina. "Leg de champagne maar al koud", schreef Debie. Hij blijft erbij dat die commentaar niet over Morel ging, maar over een toegekende bouwvergunning voor het schoonheidssalon van de partner van Debie.

Debie hield vanmiddag een persconferentie in Brugge en wist te zeggen dat hij vanaf morgen een schriftelijk bewijs heeft om aan te tonen dat de uitspraken op Facebook niets met de gezondheidssituatie van Morel te maken hebben. "De bouwpromotor van onze zaak geeft mij een schriftelijke verklaring waarin hij meedeelt dat hij me belde", vertelde Debie. "Ik wens niemand een ziekte toe. Als dit al anders zou zijn overgekomen, wens ik me daar uitdrukkelijk voor te verontschuldigen."

Debie was ook heel scherp voor Frank Vanhecke die eerder deze week de kat de bel aanbond. "In het verleden heb ik kritiek gehad op de manier waarop Morel aan politiek deed, maar dat was altijd rechtstreeks en in klare taal. Het is Vanhecke die een aantal verbanden legt en dingen anders doet uitschijnen", benadrukte Debie.

Klacht wegens laster en eerroof tegen Vanhecke

Vanhecke dreigde er na de Facebookberichten mee uit Vlaams Belang te stappen. "Ik blijf geen lid van een partij die dit duldt", zei hij. Vlaams Belang besloot uiteindelijk om Debie en Seyns uit de partij te zetten. Maar Debie gaat nu een klacht indienen tegen Vanhecke wegens laster en eerroof. Hij zal het Europees Parlement ook vragen om de onschendbaarheid van Vanhecke op te heffen, "zodat hij voor dit misdrijf vervolgd kan worden", klinkt het in een mededeling.

"Daarnaast zal ik de komende dagen ook juridische stappen ondernemen tegen de verschillende strafbare doodsbedreigingen die ik heb ontvangen. Men mag het misschien niet eens zijn met mijn mening, of men mag halsstarrig weigeren in te zien dat ik mevrouw Morel hoegenaamd niet wou beledigen, maar dat geeft niemand het recht om doodsbedreigingen te uiten", schrijft Debie in de mededeling.

Gisterenochtend schreef Debie op Twitter: "Ontwaakt in een VB-loze wereld. Valt goed mee eigenlijk". Debie laat vandaag evenwel nog weten dat hij laat onderzoeken of zijn ontslag bij Vlaams Belang rechtmatig is verlopen. "OK VB, we zien elkaar in de rechtbank", schreef hij kort na zijn ontslag op zijn Facebookpagina.

Debie dwingt recht van antwoord van Apache af

Nieuwssite Apache.be was de eerste om het nieuws over de dubieuze Facebookberichten te brengen, met de boze reactie van Vanhecke erbij. Debie heeft een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Hij heeft gelijk gekregen van de rechter. Daarom moet Apache.be nu een recht van antwoord van de voormalige politiecommissaris publiceren.

Apache.be is boos omdat Debie de procedure van het eenzijdig verzoekschrift gebruikte om dat recht van antwoord af te dwingen. Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten sluit zich aan bij die kritiek.

Debie werd in 2008 nog veroordeeld

Debie, ooit nog Antwerps gemeenteraadslid, had geen enkel politiek mandaat meer. In 2008 werd Debie veroordeeld voor machtsmisbruik, buitensporig geweld, vervalsing van pv's en inbreuken op de racismewetgeving omdat hij als agent zijn boekje te buiten was gegaan bij een arrestatie. Hij verloor toen ook voor 5 jaar zijn politieke rechten.