"Kleren voor vrouwen die zich dik vinden"

Wat Kate Middleton tijdens haar huwelijk met prins William zal dragen en wie haar trouwkleed zal maken, daar wordt voorlopig nog enkel hevig over gespeculeerd. Een van de grootste kanshebbers is ongetwijfeld Daniella Issa Helayel, de couturière die Middletons blauwe verlovingsjurk ontwierp. In een zeldzaam interview met The New York Times blijkt de kledingontwerpster een erg nuchtere kijk te hebben op haar werk en op de vrouwen die haar jurken dragen.

Volgens The New York Times stond Helayel enkel een telefonisch interview toe indien er geen vragen zouden worden gesteld over Middletons trouwjurk. Maar voor het overige was ze, volgens de krant, "opvallend rechtuit en waren haar opmerkingen ongezouten".

"Mankementen verdoezelen"

Het is duidelijk niet de glamour en glitter die het ontwerpen voor haar een boeiende bezigheid maakt. "Ik maak kleren voor mensen zoals ikzelf, namelijk die denken dat ze dik zijn. Kleren dus die bedoeld zijn om mankementen te verdoezelen en de goede punten te benadrukken", aldus de ontwerpster, die geboren is in Brazilië maar momenteel in Groot-Brittannië woont. Middleton, die er nooit een geheim van gemaakt heeft een fan te zijn van Helayels jurken, zal het graag horen.

Haar eigen figuur was dé aanleiding om een tiental jaren geleden met eigen ontwerpen te starten: "Ik vond maar niets wat me paste. Zo kwam ik terecht in het tweedehandscircuit. Maar het nadeel was dan dat ik naar mottenballen rook. Terwijl ik zo droomde van een nieuwe jurk." Haar stijl wordt omschreven als "frivool maar perfect afgelijnd". Haar kleren zijn ook geliefd bij topmodellen als Naomi Campbell en Kate Moss.

De verlovingsjurk van Middleton kostte ruim 460 euro en dat ligt binnen de marge die Helayel voor haar ontwerpen aanrekent, namelijk van 375 euro tot maximaal 1.150 euro. Kopies van de verlovingsjurk gaan intussen gretig over de toonbank. In Britse populaire winkelketens worden deze jurken verkocht voor hooguit 20 euro.

lees ook