"Kris Peeters valt aan met de voeten vooruit"

PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux betreurt de kritiek van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op de nota van Johan Vande Lanotte (SP.A). Die verklaring en de berichten als zou Vande Lanotte aan stoppen denken, ziet hij als "tekenen van een schadelijk klimaat in Vlaanderen".

"Peeters valt aan met de voeten vooruit", zei Moureaux op de radiozender Bel-RTL. "De nota is verre van het aards paradijs, maar als we willen slagen, moeten we niet allemaal beginnen met uit te weiden over wat erin ontbreekt."

De Vlaamse minister-president had gezegd dat de nota van Vande Lanotte kwalijke gevolgen zou hebben voor Vlaanderen, dat nog eens twee miljard euro zou moeten besparen.

De verklaring van Peeters (foto) en de berichten in de Vlaamse pers als zou Vande Lanotte aan stoppen denken, ziet Moureaux als "tekenen van een schadelijk klimaat in Vlaanderen". De PS'er ziet echter nog een kleine kans: als er onderhandeld wordt en de voorstellen verbeterd worden, kan er een akkoord komen. "Ik geef toe dat ik optimist ben, maar ons land verdient beter dan wat nu gebeurt", aldus Moureaux.

De PS'er is ook scherp voor de N-VA. Volgens hem onderhandelt die met een andere ingesteldheid dan de zes andere partijen. "Wellicht vanuit de overweging dat een mislukking haar niet slecht zou uitkomen."

"Peeters heeft liggen slapen", zegt Open VLD

Open VLD, oppositiepartij in Vlaanderen, uit ook scherpe kritiek op de verklaringen van Kris Peeters. "Dat Vlaanderen mee zal moeten werken aan de sanering van de overheidsfinanciën, zag het kleinste kind al lang aankomen", stelt Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD). "De minister-president heeft die realiteit echter nooit willen zien en ging rustig slapen, zonder de begroting voor te bereiden."

Open Vld klaagt aan dat de Vlaamse regering "wel voortdurend zegt dat ze een nieuwe staatshervorming wil, maar die in de feiten niet voorbereidt". De Vlaamse regering heeft niet geanticipeerd en ze dreigt daarvoor met de gebakken peren te zitten als er een communautair akkoord zou worden afgesloten op basis van de principes in de nota van Vande Lanotte, klinkt het bij Open VLD.

"Het was klaarblijkelijk weer eens een onaangenaam ontwaken voor de minister-president", besluit Gatz (foto).

Maingain: "Nota-De Wever in een ander kleedje"

FDF-voorzitter Olivier Maingain (foto) uit kritiek op de nota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. De voorzitter van de francofone partij meent dat Vande Lanotte de verduidelijkersnota van N-VA-voorzitter Bart De Wever "in een ander kleedje" heeft gestoken. Dat heeft hij gezegd in de Franstalige krant La Libre Belgique.

 Maingain vindt dat Vlaanderen enkel fiscale autonomie mag krijgen als het in verhouding meer bijdraagt in de afbouw van de overheidsschuld. "Het zou logisch zijn mocht de regio die fiscale autonomie wil hebben nog voor ze van die autonomie kan genieten, in verhouding meer bijdraagt aan het terugbetalen van de schuld", zegt Maingain.

"Want over tien jaar zullen we het debat voeren over de verdeling van de schuld. En het gewest dat het meest welvaart teruggewonnen heeft ten nadele van de twee anderen zal daar het meeste voordeel bij hebben", zegt hij.

Maingain is ook scherp voor PS, CDH en Ecolo, de Franstalige partijen die onderhandelen over een staatshervorming. Die partijen leggen volgens de FDF-voorzitter geen "harde eisen" op tafel, zoals de garantie dat Brussel een volwaardig gewest wordt en uitgebreid wordt.