"Ondervraging leerlingen kon beter"

Korpschef Paul Mortier van de politiezone Kouter geeft toe dat de ondervraging van de negenjarige leerlingen van de Vrije Basisschool Heilige Familie in Oudenburg op een betere manier kon worden aangepakt.

De juf van het vierde leerjaar had de politie ingeschakeld omdat ze haar portefeuille was kwijtgeraakt. Ze verdacht haar eigen leerlingen van diefstal. Negen van de zeventien leerlingen hadden ondertussen één voor één al een gesprek met de politie. Volgens sommige ouders waren hun kinderen daarvan helemaal van streek.

"Louter juridisch gezien hebben we geen fouten gemaakt, maar ik geef toe dat enkele zaken nog beter kunnen", zegt korpschef Paul Mortier. "Ten eerste hebben we geen rekening gehouden met kinderen die een afwijking zoals autisme hebben. Een tweede zaak is dat we de ouders daarover schriftelijk moesten inlichten. Wat we ook zouden willen, is dat er een derde persoon bij de gesprekken betrokken wordt." De gesprekken met de andere leerlingen zullen volgende week nog plaatsvinden, want de portefeuille is nog niet terecht.