"Opgepast met overstroomde moestuin"

Groenten uit tuinen die bij de recente overstromingen onder water kwamen te staan, worden beter niet meer gegeten en ook niet gecomposteerd. Dat raadt het Agentschap Zorg en Gezondheid aan. Mogelijk is er vervuild water meegestroomd bij de watersnood.

In vervuild beek- en rivierwater, rioolwater en overstroomde septische putten zitten bacteriën, virussen en micro-organismen die achterblijven als het water wegtrekt en die eventueel ziekteverwekkend kunnen zijn. Hetzelfde water kan chemisch vervuild zijn door bijvoorbeeld overstroomde stookolietanks.

Volgens Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is het dan ook aangeraden om groenten uit ondergelopen tuinen te vernietigen. "Op dit ogenblik weten we niet wat er precies is meegestroomd met het water en wat de gevolgen kunnen zijn. We willen gewoon advies geven, zeker geen paniek zaaien", klinkt het.

Bovendien mag de groentetuin in de lente niet zomaar opnieuw in gebruik worden genomen. "We gaan eerst bodemstalen nemen en dan kijken of er aanbevelingen nodig zijn", zegt Vandenreyt.

Het agentschap raadt ook aan om zeer voorzichtig te zijn met putwater. Waterputten waaruit drinkwater wordt gehaald, worden best eerst gereinigd en ontsmet, luidt het.