"Saudi's pakten 149 leden van Al Qaeda op"

De voorbije maanden heeft de politie in Saudi-Arabië naar eigen zeggen 149 vermoedelijke leden van het terreurnetwerk Al Qaeda opgepakt. Er zouden 19 terreurcellen opgerold zijn.

De arrestaties zouden een onderdeel vormen van een campagne die al acht maanden aan de gang is. In die periode zijn tal van mensen opgepakt en huiszoekingen gehouden in heel het land. Daarbij zijn ook tips vergaard, zoals die over de bompakketten in luchtvracht in Groot-Brittannië en Dubai. Die waren afkomstig uit buurland Jemen.

Dat is niet echt nieuw, want Saudi-Arabië heeft de voorbije jaren de strijd tegen terreurgroepen zoals Al Qaeda opgevoerd na een aantal grote aanslagen. 

Opvallend is wel dat de Saudi's de arrestaties bekendmaken net nu koning Abdullah met succes geopereerd is in de Verenigde Staten. Door de gezondheidsklachten van de 87-jarige vorst was er bezorgdheid gerezen over de stabiliteit van een van de belangrijkste bondgenoten van de VS in de regio.

Het wahhabisme, de erg conservatieve staatsideologie van Saudi-Arabië, is nauwelijks minder islamistisch dan het gedachtegoed van Al Qaeda, maar het terreurnetwerk van Osama bin Laden heeft openlijk opgeroepen tot een opstand tegen de Saudische dynastie en die neemt dat niet.