"Zorgticket of soort van gps voor de bejaarde"

Zorgnet Vlaanderen, de christelijke koepel van rust- en ziekenhuizen, pleit voor een zorgticket per bejaarde. Daarin staat op hoeveel uur gesubsidieerde zorg een bejaarde recht heeft. Een zorgticket helpt bij de keuze tussen thuiszorg of een rusthuis.

Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen omschrijft het zorgticket als "een soort gps" die de bejaarde helpt zijn weg te vinden. "Voor de rusthuizen zou het eerlijker zijn", stelt gedelegeerd bestuurder Degadt.

De komende tien jaar wil de christelijke koepel ook 14.000 extra plaatsen in rusthuizen, want er is een tekort. "In de rusthuizen is zo'n 20 procent van de bejaarden nog fit genoeg om thuis te wonen. Maar zelfs al haal je hen eruit, dan nog zijn er dringend meer plaatsen nodig. De overheid schiet maar beter op", aldus Zorgnet Vlaanderen. Wachtlijsten zouden de juiste en de vrije keuze verhinderen.