Antwerpen pakt overlast in Noordwijk aan

Het stadsbestuur van Antwerpen heeft in samenwerking met het parket een hele reeks maatregelen genomen om de overlast aan te pakken, vooral dan in Antwerpen-Noord.

Dealers en runners in het bezit van kleine hoeveelheden drugs zullen onmiddellijk een dagvaarding betekend krijgen om binnen de drie weken te verschijnen voor de correctionele rechtbank.

Ook kopers worden vanaf nu geviseerd. Kopers die drugs op zak hebben, kunnen een minnelijke schikking aangeboden krijgen die kan oplopen tot 250 euro. "Ook mensen die duidelijk op zoek zijn naar drugs, kunnen vanaf januari een administratieve boete van 250 euro opgelegd krijgen", zegt burgemeester Patrick Janssens (SP.A, foto links).

Er komt een jaar lang een verbod op het gebruik van alcohol op het openbaar domein rond het De Coninckplein en het Koningin Astridplein.

Daarnaast gaat de stad vanaf 1 maart ook een sluitingsuur invoeren voor de horecagelegenheden in Antwerpen-Noord. "Nu ondervinden we daar te veel hinder zoals geluidsoverlast, wildplassen, vandalisme en vechtpartijen", aldus Janssens.

Uitbaters krijgen wel de mogelijkheid om een afwijking op deze regel aan te vragen. Zij worden op aanvraag in het bezit gesteld van een 'voorlopige vergunning' die hen toelaat ook na 01.00 uur uit te baten. Eens de politie positief advies geeft, krijgen zij een definitieve vergunning om langer open te blijven.

Om de wildgroei aan nachtwinkels tegen te gaan, wil de stad een vestigingsvergunning invoeren. Dat soort winkels kan voortaan alleen nog in winkelstraten, afhankelijk van het aantal nachtwinkels dat er al is. De nieuwe maatregelen worden over een jaar geëvalueerd.