Britse commissie censureert "A Serbian film"

De Britse filmkeuringscommissie heeft het mes gezet in de controversiële film "A Serbian film". In totaal heeft de commissie 4 minuten en 11 seconden uit de film geknipt. Het is al 16 jaar geleden dat de Britse commissie nog zo veel liet wegknippen uit een film.

"A Serbian film" is een donkere thriller met expliciete seks- en geweldscènes. De geviseerde scènes zouden seksueel geweld erotiseren of aanmoedigen. Volgens de commissie worden er zelden scènes weggeknipt uit films die kinderen niet toegelaten zijn. In 1994 is 5 minuten 8 seconden geknipt vanwege het gewelddadig karakter van scènes in de Indiase film "Nammavar".

"A Serbian film" zou vanaf 10 december te zien zijn in de Britse zalen. De film is van de hand van de Servische horrorfilmcriticus Aleksandr Radiojevic en regisseur Srjdan Spasovjevic. Volgens Spasovjevic is de film "een dagboek van onze molestering door de  Servische regering". Bedoeling was aan te tonen dat "monolitische macht van leiders je hypnotiseert om je dingen te laten doen die je niet wilt doen".

De film lokt heftige reacties uit. Critici noemden hem "ziek", "verontrustend" en "absurd". Verschillende festivals moesten de film van hun programma schrappen na protest.