Directie Brink's zwicht voor dwangsommen

Volgens de vakbonden kan waardentransporteur Brink's Belgium opnieuw transporten doen vanop de luchthaven van Zaventem. Het gaat hier om de activiteiten van dochteronderneming Brink's Diamond & Jewelry Belgium. De directie wilde de opslagplaatsen vandaag niet openen, maar hebben die nu toch vrijgegeven op bevel van de rechter.

Sinds 6 uur vanmorgen was de site van Brink's Diamond & Jewelry Belgium op Brucargo op deurwaardersbevel verzegeld. Dat was een gevolg van de beslissing van de Brusselse rechtbank van koophandel om de verkoop van Global Services aan Brink's Diamond and Jewelry Services te schorsen, en de daaropvolgende opschorting door minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) van de aanvraagprocedure voor een definitieve vergunning voor Brink's Diamonds and Jewelry Services.

De diamanttransporten zijn het monopolie van dat filiaal van Brink's. Er kwamen dus geen edelstenen en juwelen meer vanuit Zaventem naar Antwerpen.

Rechter legt hoge dwangsommen op

De voorlopige bewindvoerders bij Brink's Belgium, Alain Zenner en Gérard Delvaux, stapten echter opnieuw naar de rechter. Ze eisten toegang tot de opslagplaatsen van Brink's op de luchthaven van Zaventem.

Het verzoekschrift werd om 18.44 uur betekend en en legde dwangsommen op van 25.000 euro per uur vertraging. De directie van Brink's Diamond and Jewelry Services zwichtte uiteindelijk voor de hoge dwangsommen en gaf de opslagplaatsen vrij. Volgens Zenner heeft de diamantsector geen grote schade geleden.

"Financiële schade en imagoschade"

Caroline Germain van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) zei eerder vandaag dat de diamantsector een grote financiële schade en imagoschade opliep doordat het diamanttransport volledig stillag.

Door de problemen bleef vrijdag een lading ruwe diamanten ter waarde van 299 miljoen dollar geblokkeerd op Zaventem en dat was slechts een van de vele die hun bestemming niet op tijd konden bereiken, zei het AWDC.

Ook de afhandelaars Flightcare en Aviapartner, die exclusiviteitscontracten hebben met Brink's, mochten geen enkele handeling stellen voor Brink's Diamond.

"Positieve signalen" rond overnamekandidaat

Intussen wordt verder gezocht naar een overnamekandidaat voor Brink's Belgium. Volgens Mark Geerinck van de christelijke vakbond ACV zijn er positieve signalen te horen, vooral rond de Zweedse overnamekandidaat Loomis.