Filialisering vrachtverkeer NMBS goedgekeurd

De plannen om de vrachtactiviteiten van de NMBS onder te brengen in een apart filiaal zijn definitief goedgekeurd door de Nationale Paritaire Commissie van de NMBS. Alleen de socialistische vakbond stemde tegen.

De vrachtactiviteiten van de NMBS worden ondergebracht in een apart filiaal, NMBS Logistics, dat moet concurreren met de andere bedrijven die goederen vervoeren op het Belgische spoornet.

Het nieuwe filiaal telt 1.200 werknemers. Dat is minder dan de helft van het vroegere B-Cargo. Het personeel zal ook flexibeler moeten werken. Om daartegen te protesteren, organiseert de socialistische vakbond ACOD een prikactie bij het goederenvervoer, vanaf volgende dinsdag. Een heuse 24 urenstaking bij het goederenvervoer dinsdag komt er niet.

De socialistische vakbond stemde tegen het plan omdat er te weinig zekerheid zou zijn voor de toekomst, maar de christelijke vakbond keurde het plan wel goed. Dat was voldoende om het plan groen licht te geven en het nodige geld voor de filialisering vrij te maken.