Gerestaureerde Sint-Niklaaskerk opnieuw open

De vernieuwde Sint-Niklaaskerk op de Korenmarkt in Gent opent dit weekend voor het grote publiek. Na het koor en de dwarsbeuk wordt nu ook de benedenkerk of het schip opengesteld. De restauratie duurde bijna vijftig jaar.

De kerk werd in 1961 gesloten voor de restauratiewerken. In 1992 ging een gedeelte van de kerk opnieuw open, met name de toren, de dwarsbeuk en het koor. Nu is heel het interieur hersteld en dat wordt voor bezoekers wennen. Het interieur is hersteld zoals het er in de middeleeuwen uitzag, en dat wil zeggen met veel kleuren.

"De mensen moeten gewoon een beetje vertrouwd raken met het beeld van een beschilderde kerk, zowel interieur als exterieur", legt projectleider Jan De Block uit. "Het aanbieden van ontpleisterd parement in natuursteen is een achterhaalde visie, dat is eigenlijk materiaalfetisjisme en helemaal niet meer aan de orde."

De restauratie in de Sint-Niklaaskerk is nog niet helemaal achter de rug: de zuidelijke zijbeuk (kant Cataloniëstraat) en het orgel krijgen nog een opknapbeurt. De restauratie heeft een prijskaartje van 3 miljoen euro. De kosten worden gedragen door de stad Gent en het Vlaams Gewest.